9.3 C
Bucharest
9 decembrie 2022
Galerie foto Politica de coeziune Știri

Președinția română a Consiliului UE a început negocierile cu Parlamentul European pentru asigurarea celor mai bune premise de utilizare a viitorilor bani europeni, prevăzuți prin Politica de Coeziune

Ieri seară, a avut loc, la Bruxelles, primul trialog, sub Președinția română a Consiliului UE, cu  privire la reglementările viitoare asupra fondurilor europene prevăzute prin Politica de Coeziune, dosar gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

Dna. Rovana Plumb, în calitate de președinte al Consiliului Afaceri Generale format Coeziune, în numele Președinției Consiliului UE, deținută acum de România, coraportorii Parlamentului European și Dna. Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională au convenit asupra unui calendar ambițios de negocieri. Un astfel de demers este necesar pentru asigurarea programării, gestionării și implementăriii viitoarelor fonduri europene la nivelul tuturor Statelor Membre ale UE.

În acest sens, pentru a conveni asupra cadrului legal necesar și pentru a reuși pregătirea în timp util a viitoarelor programe europene, care să permită beneficiarilor de fonduri din toată Uniunea să aibă acces la fondurile alocate, Președinția Consiliului UE, reprezentată de ministrul Rovana Plumb, și instituțiile Uniunii Europene cooperează îndeaproape, în toată această perioadă.

Informatii de context

Trialogurile sunt întâlniri tripartite informale, din cadrul negocierilor de la nivelul Uniunii Europene, pe tema legislației care urmează să fie adoptată. Acestea au loc între reprezentanții Consiliului UE, Parlamentului European și Comisiei Europene.

Scopul unui trialog este de a ajunge la un acord provizoriu privind un text acceptabil atât pentru Consiliul UE, cât și pentru Parlamentul European.

În timpul trialogului, discuțiile sunt facilitate de colegiuitorul care găzduiește reuniunea – fie Parlamentul European, fie Consiliul UE. Cele două instituții își explică fiecare poziția în timpul unei dezbateri. Comisia Europeană acționează ca mediator în vederea finalizării unui acord între colegislatori.

Pentru un dosar dat, fiecare instituție își desemnează negociatorii și își definește mandatul de negociere. Orice acord provizoriu încheiat în cadrul trialogurilor este informal. Prin urmare, trebuie aprobat prin proceduri oficiale aplicabile în cadrul fiecărei instituții. Participanții la trialoguri negociază în baza mandatelor acordate în conformitate cu normele interne ale instituțiilor pe care le reprezintă.

Frecvența și numărul trialogurilor depind de natura fiecărui dosar și de circumstanțele politice specifice (de exemplu, încheierea legislaturii parlamentare). Dat fiind faptul că Președinția Consiliului este asigurată prin rotație, de obicei fiecare Președinție a Consiliului este motivată să finalizeze un anumit număr de dosare până la sfârșitul Președinției sale.

 Despre Politica de Coeziune

Politica de Coeziune a Uniunii Europene este susţinută de un număr de actori instituţionali implicaţi în pregătirea, definirea şi punerea sa în aplicare. Aceștia se află în permanentă consultare cu guvernele Statelor Membre, organizaţii patronale şi profesionale, organizaţii neguvernamentale şi think-tankuri. Prin diversele atribuţii pe care le au aceste instituţii, ele contribuie la caracterul sinergic al Politicii de Coeziune şi asigură realizarea obiectivelor UE, atât la nivel legislativ, cât şi din perspectiva implementării.

Related posts

Asigurarea accesului tinerilor la cultură și susținerea creativității – priorități importante ale Președinției României la Consiliul UE

Iulian Anghel

Siguranța și transparența lanțului alimentar: acord provizoriu cu privire la disponibilitatea și independența studiilor științifice

Alexandru Stefan

Petre Daea, ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, prezintă prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul agriculturii

Iulian Anghel