11.2 C
Bucharest
22 martie 2023
Afaceri externe Știri

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE portughez, Ana Paula Zacarias

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba (foto), a avut astăzi, 20 februarie 2019, o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE portughez, Ana Paula Zacarias.

Discuțiile celor doi oficiali s-au axat pe programul de lucru al Președinției României la Consiliul UE și pe evoluțiile în curs la nivel european în raport cu agenda curentă. Printre temele abordate s-au numărat viitorul Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, politica de extindere, Uniunea Economică și Monetară, cele mai recente evoluții în sfera relațiilor comerciale internaționale, precum și evoluția discuțiilor privind retragerea Regatului Unit din UE.

În context, demnitarul român a reiterat importanța conturării Agendei Strategice a UE pentru următorii cinci ani și transmiterii unui mesaj de unitate la nivel european ca bază pentru eforturile viitoare de îndeplinire a obiectivelor strategice ale Uniunii.

În ceea ce privește viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, ministrul Ciamba a prezentat abordarea și eforturile Președinției României la Consiliul UE în procesul de negocieri pe acest dosar. Negocierile au ca obiectiv facilitarea dialogului în vederea avansării discuțiilor de la Consiliul European din iunie și a obținerii unui acord în toamna anului 2019.

Referitor la Uniunea Economică și Monetară, partea română a evidențiat necesitatea unei abordări incluzive a procesului de aprofundare a Uniunii Economice și Monetare, de natură să favorizeze un grad mai mare de convergență la nivel european.

Discuțiile au relevat similitudinea pozițiilor română și portugheză asupra unor teme prioritare de pe agenda UE, cum ar fi protejarea drepturilor cetățenilor europeni în contextul retragerii Regatului Unit din UE, precum și garantarea respectării multilateralismului comercial bazat pe reguli, în condițiile accentuării tensiunilor existente la nivel global. Ministrul George Ciamba a subliniat atenția acordată de Președinția României la Consiliul UE politicii de extindere a UE și cooperării cu statele din Balcanii de Vest. În acest sens, a exprimat susținerea pentru îndeplinirea obiectivului asumat de statele membre de a lansa negocierile de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord în luna iunie a acestui an, conform Concluziilor Consiliului din 26 iunie 2018.

Cu privire la relațiile bilaterale, interlocutorii au evocat stadiul excelent al acestora. Demnitarul român a subliniat importanța aprofundării și consolidării dialogului bilateral la nivel înalt dintre cele două țări, atât pe aspecte ale agendei europene, cât și în raport cu agenda internațională.

Related posts

Siguranța feroviară și conectivitatea cu Regatul Unit în eventualitatea unui Brexit fără acord – Consiliul convine asupra poziției sale

Alexandru Stefan

Liderii UE urmează să discute la Sibiu despre viitorul Europei

Alexandru Stefan

Formarea navigatorilor: acord provizoriu cu Parlamentul asupra unui cadru mai simplu

Alexandru Stefan