2.8 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Afaceri generale Știri

Consiliul Afaceri Generale, principalele rezultate

Următorul cadru financiar multianual

Președinția a prezentat stadiul discuțiilor privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 și a prezentat programul de lucru provizoriu până în aprilie. Miniștrii au desfășurat un schimb de opinii cu privire la organizarea lucrărilor viitoare.

Obiectivul comun este de a pune la dispoziția Consiliului European din iunie un proiect de cadru de negociere simplificat, în vederea ajungerii la un acord în cadrul Consiliului European din toamna anului 2019.

Proiectul de cadru de negociere reunește elementele care, cel mai probabil, vor necesita orientări politice din partea liderilor UE, în vederea ajungerii la o poziție a Consiliului. Acesta este un instrument pentru structurarea și facilitarea negocierilor privind CFM. Proiectul de cadru de negociere este supus în mod constant dezbaterilor și actualizărilor, atunci când este necesar, pe măsură ce negocierile avansează.

Desfășurăm lucrări intense pentru a asigura progrese semnificative în cadrul negocierilor importante cu privire la următorul CFM. Dezbaterea de astăzi ne-a oferit feedback-ul de care avem nevoie pentru a continua aceste lucrări și pentru a ne asigura că liderii noștri vor avea o bună bază pentru discuțiile cu privire la cele mai importante aspecte pe care le vor desfășura în iunie.

George Ciamba, ministrul delegat român pentru afaceri europene

Consiliul European din martie

Consiliul a început pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 21-22 martie prin discutarea unui proiect adnotat de ordine de zi.

În cadrul reuniunii din martie, liderii UE se vor concentra asupra următoarelor teme:

  • Locuri de muncă, creștere economică și competitivitate: se va discuta despre evoluția viitoare a pieței unice, uniunea piețelor de capital, politica industrială și politica digitală europeană, în cadrul procesului de pregătire pentru următoarea agendă strategică de asemenea, se preconizează abordarea priorităților semestrului european 2019 și aprobarea Recomandării privind politica economică a zonei euro
  • Schimbări climatice: se vor oferi orientări privind direcția generală și prioritățile politice în abordarea schimbărilor climatice, pentru a-i permite UE să prezinte până în 2020 o strategie pe termen lung, în conformitate cu Acordul de la Paris
  • Relații externe: liderii vor pregăti summitul UE-China, care va avea loc la 9 aprilie 2019, și vor discuta alte teme de politică externă în lumina evenimentelor
  • Alte puncte: liderii vor evalua, de asemenea, progresele înregistrate în combaterea dezinformării și necesitatea de a apăra integritatea democratică a alegerilor europene și naționale în întreaga UE

Către o Europă durabilă până în 2030

Consiliul a desfășurat un schimb de opinii cu privire la măsurile care trebuie luate pentru a asigura o Europă durabilă până în 2030. Discuția s-a bazat pe documentul de reflecție al Comisiei „Către o Europă durabilă până în 2030”, prezentat la 30 ianuarie.

Miniștrii au discutat despre vectorii esențiali pentru tranziția către o Europă durabilă și și-au exprimat opiniile cu privire la cele trei scenarii prezentate de Comisie în documentul său de reflecție. Aceștia au subliniat importanța luării de măsuri pentru a sprijini dezvoltarea durabilă la nivel național, regional și global, într-un mod coerent, pentru a realiza punerea în aplicare la nivelul UE a Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă.

Discuțiile vor servi drept bază pentru elaborarea concluziilor Consiliului, care vor conține răspunsul Consiliului la documentul de reflecție al Comisiei și vor contribui la pregătirea sesiunilor Forumului politic la nivel înalt privind dezvoltarea durabilă, care urmează să aibă loc în iulie și septembrie 2019.

Este important ca UE să stabilească măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Trebuie să ținem seama de impactul la nivel mondial al politicilor interne ale UE. Discuția de astăzi a reprezentat un pas important în această direcție. Vom continua să lucrăm intens pe această temă în cadrul președinției noastre.

George Ciamba, ministrul delegat român pentru afaceri europene

Proceduri în temeiul articolului 7

În ceea ce privește Polonia, statele membre au considerat că modificările legislative recente asupra Legii privind Curtea Supremă reprezintă o evoluție pozitivă și au încurajat autoritățile poloneze să abordeze problemele rămase nesoluționate care au fost semnalate de către Comisie.

În ceea ce privește Ungaria, statele membre au desfășurat un schimb de opinii cu privire la situația actuală.

Consiliul va reveni asupra ambelor proceduri în temeiul articolului 7 alineatul (1) din TUE, ținând seama de opiniile exprimate de statele membre.

Alegeri libere și corecte

Consiliul a adoptat, fără dezbatere, concluzii privind asigurarea unor alegeri europene libere și corecte.

Concluziile acoperă o serie de acțiuni fără caracter legislativ care trebuie întreprinse pentru a combate campaniile de dezinformare din interiorul și din afara UE și pentru a spori securitatea cibernetică în perioada premergătoare alegerilor europene din mai 2019.

Relațiile UE cu Elveția

Consiliul a adoptat, fără dezbatere, concluzii privind relațiile UE cu Confederația Elvețiană.

Concluziile evaluează evoluția și situația generală a relațiilor dintre UE și Confederația Elvețiană de la adoptarea concluziilor anterioare cu privire la acest subiect, în februarie 2017.

 

Related posts

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a preluat Președinția ECOFIN

Adrian Epure

Reuniunea informală a miniștrilor și a secretarilor de stat pentru afaceri europene, ziua a doua

Iulian Anghel

Primul plan multianual de gestionare a activităților de pescuit din vestul Mării Mediterane devine realitate

Iulian Anghel