2.3 C
Bucharest
24 ianuarie 2020
Cultură Știri

Acordul obținut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piața Unică Digitală a fost validat de Statele Membre UE

România a făcut un nou pas important în adoptarea Directivei Dreptul de autor în Piața Unică Digitală, un act legislativ care constituie, în momentul de față, unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuție la nivel european. Acordul politic obținut de România, în calitatea sa de Președinție  a Consiliului Uniunii Europene,  cu Parlamentul European a fost validat astăzi, 20 februarie 2019, de Statele Membre UE, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER).

„Susținerea acordată de Statele Membre UE demonstrează faptul că România a reușit să obțină un compromis echitabil, care va permite modernizarea cadrului legislativ actual în materie de drept de autor, în linie cu evoluțiile digitale. Directiva va avea un impact major atât pentru creatori, ale căror drepturi trebuie să fie pe deplin respectate, cât și pentru cetățenii europeni, care trebuie să profite de beneficiile aduse de Piața Unică Digitală. Am obținut astăzi un succes și vă asigur că, în continuare, va rămâne o prioritate pentru Președinția  României să depunem toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii Europene”, a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz. 

NOTĂ

Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărțite în trei categorii:

A) Adaptarea excepțiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital și la cel transfrontalier

Directiva introduce excepții obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text și de date, al activităților didactice online și al conservării și difuzării online a patrimoniului cultural.

B) Îmbunătățirea practicilor de acordare a licențelor pentru a se asigura un acces mai larg la conținut

Directiva prevede norme armonizate care facilitează:

·         exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial),

·         emiterea de licențe colective cu efecte extinse și

·         obținerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere.

C) Realizarea unei piețe funcționale a drepturilor de autor

Directiva introduce un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce privește utilizarea digitală a publicațiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicațiile de presă în cauză vor avea dreptul la o cotă din veniturile obținute de editorii de presă rezultate din acest nou drept.

În ceea ce privește platformele de partajare de conținut online, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcționează. Aceste platforme vor trebui în principiu să obțină o licență pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute în directivă.

De asemenea, directiva consacră dreptul autorilor și al artiștilor interpreți sau executanți la o remunerație corespunzătoare și proporțională în momentul acordării de licențe sau al transferării drepturilor lor, introduce o obligație de transparență în ceea ce privește exploatarea operelor licențiate și un mecanism de ajustare a remunerațiilor, precum și un mecanism de soluționare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluși de la aceste norme.

Related posts

România, Finlanda și Croația au semnat Declarația trio comună privind egalitatea de gen

Alexandru Stefan

Oficiali europeni de rang înalt au discutat, la București, despre necesitatea unui nou început pentru negocierea colectivă în Europa

Iulian Anghel

Convorbirile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu viceprim-ministrul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani

Alexandru Stefan