28.5 C
Bucharest
1 octombrie 2022
Competitivitate Știri

Consiliul Competitivitate, principalele rezultate

Cercetare și inovare, 19 februarie

Consiliul a luat act de progresele înregistrate până în prezent în ceea ce privește examinarea programului specific de punere în aplicare a programului Orizont Europa și a desfășurat un schimb de opinii cu privire la principalele chestiuni rămase nesoluționate.

În cadrul secțiunii „Diverse”, Consiliul a fost informat cu privire la cele mai recente evoluții din cadrul negocierilor cu Parlamentul European privind programul Orizont Europa, următorul program-cadru pentru cercetare și inovare. El a fost, de asemenea, informat cu privire la progresele obținute până în prezent în cadrul examinării proiectului de decizie a Consiliului privind continuarea participării UE la proiectul ITER.

În urma discuțiilor de astăzi au rezultat orientări politice care ne sunt necesare pentru a putea continua lucrările privind programul specific într-un ritm la fel de alert ca în cazul programului-cadru. Rămânem încrezători că totul va fi gata la timp pentru ca noul program, Orizont Europa, să îi poată succeda celui actual.
Nicolae Hurduc, ministrul român al cercetării și inovării

Piață internă și industrie, 18 februarie

Consiliul a desfășurat o dezbatere de orientare cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra competitivității industriei UE și a adoptat concluzii referitoare la această chestiune. Miniștrii au subliniat importanța crucială a stimulării dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale în Europa.

De asemenea, Consiliul a organizat o dezbatere de orientare privind aspectele legate de industrie menționate în recenta comunicare a Comisiei intitulată „O planetă curată pentru toți”. Miniștrii au subliniat faptul că industria UE va continua să fie un factor-cheie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră mulțumită unei combinații echilibrate și previzibile de diferite politici. Transformarea preconizată a industriei Europei oferă atât oportunități, cât și provocări, care trebuie să fie abordate la diferite niveluri prin luarea în considerare a opiniilor întreprinderilor, ale cetățenilor și ale statelor membre.

În cadrul tradiționalului bilanț al competitivității, în urma unei prezentări orale a Comisiei, discuțiile din cadrul Consiliului s-au concentrat pe impactul lanțurilor valorice sectoriale europene asupra competitivității și creșterii. Miniștrii au subliniat rolul din ce în ce mai important pe care îl joacă serviciile în lanțurile valorice de la nivel global.

În cursul după-amiezii, miniștrii au făcut schimb de opinii privind modalități de îmbunătățire a contribuției Consiliului Competitivitate la procesul semestrului european.

În cadrul secțiunii „Diverse”, Consiliul a fost informat cu privire la stadiul lucrărilor referitoare la o serie de dosare legislative din domeniul său de competență.

Concluziile de astăzi referitoare la inteligența artificială vor servi drept orientări pentru viitoarele acțiuni ale UE din acest domeniu, astfel încât Uniunea Europeană să devină unul dintre vectorii inteligenței artificiale la nivel mondial. Europa trebuie să răspundă provocărilor unei lumi în rapidă schimbare, iar discuțiile noastre cu privire la modul în care putem deveni o economie neutră din punct de vedere climatic, fără a pierde avantajele concurențiale ale industriei noastre, sunt esențiale.

Niculae Bădălău, ministrul român al economiei

Related posts

Consiliul Afaceri Generale, prezidat de ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a adoptat o serie de măsuri importante, cu impact direct asupra cetățenilor în actualul context european

Alexandru Stefan

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, vorbește în Parlamentul European despre politica de coeziune pe durata președinției României la Consiliul UE

Alexandru Stefan

Comisarul UE Cecilia Malmström și ministrul Ștefan-Radu Oprea vor participa la o sesiune de ”Dialoguri cu cetățenii”, la București, pe teme de comerț internațional

Alexandru Stefan