5.6 C
Bucharest
9 decembrie 2022
Competitivitate Galerie video Știri

VIDEO Consiliul Competitivitate, piață internă și industrie: principalele rezultate

Piață internă și industrie, 18 februarie

Consiliul a desfășurat o dezbatere de orientare cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra competitivității industriei UE și a adoptat concluzii referitoare la această chestiune. Miniștrii au subliniat importanța crucială a stimulării dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale în Europa.

De asemenea, Consiliul a organizat o dezbatere de orientare privind aspectele legate de industrie menționate în recenta comunicare a Comisiei intitulată „O planetă curată pentru toți”. Miniștrii au subliniat faptul că industria UE va continua să fie un factor-cheie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră mulțumită unei combinații echilibrate și previzibile de diferite politici. Transformarea preconizată a industriei Europei oferă atât oportunități, cât și provocări, care trebuie să fie abordate la diferite niveluri prin luarea în considerare a opiniilor întreprinderilor, ale cetățenilor și ale statelor membre.

În cadrul tradiționalului bilanț al competitivității, în urma unei prezentări orale a Comisiei, discuțiile din cadrul Consiliului s-au concentrat pe impactul lanțurilor valorice sectoriale europene asupra competitivității și creșterii. Miniștrii au subliniat rolul din ce în ce mai important pe care îl joacă serviciile în lanțurile valorice de la nivel global.

În cursul după-amiezii, miniștrii au făcut schimb de opinii privind modalități de îmbunătățire a contribuției Consiliului Competitivitate la procesul semestrului european.

În cadrul secțiunii „Diverse”, Consiliul a fost informat cu privire la stadiul lucrărilor referitoare la o serie de dosare legislative din domeniul său de competență.

Concluziile de astăzi referitoare la inteligența artificială vor servi drept orientări pentru viitoarele acțiuni ale UE din acest domeniu, astfel încât Uniunea Europeană să devină unul dintre vectorii inteligenței artificiale la nivel mondial. Europa trebuie să răspundă provocărilor unei lumi în rapidă schimbare, iar discuțiile noastre cu privire la modul în care putem deveni o economie neutră din punct de vedere climatic, fără a pierde avantajele concurențiale ale industriei noastre, sunt esențiale.

Niculae BĂDĂLĂU, ministrul român al economiei

Cercetare, 19 februarie
Consiliul va trece în revistă progresele realizate până în prezent privind programul specific de punere în aplicare pentru Orizont Europa, următorul program-cadru al UE pentru cercetare și inovare.

Related posts

Interviu acordat de premierul Viorica Dăncilă pentru Radio România Actualități, emisiunea ”Matinal”

matei.ioan

Prezentarea priorităților Președinției României la Consiliul UE de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba

Alexandru Stefan

Prezentarea Programului de Lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

matei.ioan