Ucraina
La cinci ani după evenimentele din Piața Maidan, am avut o dezbatere amplă pe tema eforturilor de sprijinire a țării. La nivelul procesului de reformă, dacă facem comparația cu situația de acum cinci ani, Ucraina este o altă țară. Rămân încă multe de făcut, în termeni de reforme socioeconomice și de anticorupție, dar este clar că Ucraina a făcut multe progrese. Iar faptul că această cale este benefică cetățenilor Ucrainei se datorează mai ales instrumentelor pe care le-am instituit: acordul de asociere, zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, precum și acordul de liberalizare a vizelor.
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate
Consiliul a purtat o discuție amplă cu privire la Ucraina, pe tema procesului de reformă și a situației umanitare și de securitate, în special în estul Ucrainei și în zona Mării Azov. Consiliul și-a reiterat sprijinul deplin față de independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a continuat să condamne anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Rusia.
Miniștrii afacerilor externe au recunoscut progresele importante realizate de Ucraina în domenii-cheie în ultimii cinci ani. Aceștia au subliniat necesitatea menținerii ritmului reformelor pentru a se asigura sustenabilitatea pe termen lung a rezultatelor obținute, în special în contextul viitoarelor alegeri parlamentare și prezidențiale.
Consiliul a reliefat, de asemenea, importanța garantării bunei desfășurări a alegerilor din Ucraina. Miniștrii au subliniat importanța garantării faptului că misiunea OSCE de observare a alegerilor își poate desfășura activitatea și poate observa alegerile în deplină conformitate cu practica sa obișnuită.
Miniștrii au avut un schimb de opinii cu privire la modul în care UE poate ajuta, în urma evoluțiilor din regiunea strâmtorii Kerci și a Mării Azov, în special printr-un sprijin consolidat în zonele afectate, inclusiv în sectoare precum cel al legăturilor feroviare și rutiere, prin formare și prin sprijin pentru IMM-uri. Miniștrii au reiterat apelul lansat de UE ca toți marinarii ucraineni reținuți să fie eliberați imediat, precum și ca navele sechestrate să fie înapoiate și să se permită libera trecere a tuturor navelor prin strâmtoarea Kerci.
Siria
Consiliul a discutat despre situația din Siria. Miniștrii afacerilor externe au reiterat sprijinul deplin și neîntrerupt al UE pentru eforturile depuse de trimisul special al ONU, Geir Pedersen, și pentru procesul de pace în Siria desfășurat la Geneva sub egida ONU, care rămâne esențial pentru punerea în aplicare a Rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, pentru o tranziție politică credibilă în Siria ca unic mod sustenabil pe termen lung de soluționare a conflictului. Miniștrii au reafirmat că UE va fi gata să ofere asistență pentru reconstrucția Siriei doar atunci când aceasta va fi pornit în mod ferm pe calea unei tranziții politice cuprinzătoare, veritabile și deschise tuturor.
Miniștrii au discutat despre pregătirile pentru conferința „Bruxelles 3”, intitulată „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii”, care va avea loc în perioada 12-14 martie și care rămâne esențială pentru mobilizarea în continuare a comunității internaționale pentru sprijinirea eforturilor umanitare și de creștere a rezilienței populației siriene și a comunităților-gazdă. Înaltul Reprezentant a subliniat că această conferință va pune și mai mult accentul pe rolul societății civile și al femeilor și că aspectele legate de asumarea răspunderii și de combaterea impunității vor ocupa un loc central.
- Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii – conferința de la Bruxelles, 12-14/03/2019
- Siria: răspunsul Consiliului la criză (informații generale)
Venezuela
Miniștrii afacerilor externe au discutat despre situația din Venezuela, în urma primei reuniuni a Grupului internațional de contact, desfășurată la Montevideo la 7 februarie, și în pregătirea misiunii tehnice de la Caracas, condusă de UE și de Uruguay. Misiunea va desfășura o activitate de evaluare a sprijinului care poate fi oferit pentru a deschide calea către o soluționare pașnică și democratică a crizei și, în special, către organizarea de alegeri prezidențiale anticipate.
De asemenea, miniștrii afacerilor externe au subliniat faptul că ajutorul umanitar ar trebui să fie acordat persoanelor aflate în dificultate și că nu poate fi utilizat în scopuri politice, diferite de dreptul internațional umanitar.
Ajutorul umanitar nu trebuie niciodată utilizat în alte scopuri decât sprijinirea populației aflate în dificultate.
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate
Cornul Africii
Consiliul a discutat despre Cornul Africii. Înaltul Reprezentant i-a informat pe miniștri cu privire la vizita sa în regiune, desfășurată în săptămâna anterioară. Miniștrii afacerilor externe au salutat acordul de pace Etiopia-Eritreea, de importanță istorică. Aceștia au discutat despre modul în care UE poate sprijini această ocazie fără precedent de a accelera reconcilierea și integrarea economică în Cornul Africii. Miniștrii au reafirmat angajamentul UE în regiune, care se confruntă în continuare cu provocări importante, nu în ultimul rând situația în materie de securitate din Somalia. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea de a se pune în continuare un accent puternic pe respectarea drepturilor omului, precum și pe situația migranților care pornesc în călătorii periculoase, uneori la o vârstă foarte fragedă.
Afaceri curente
La începutul reuniunii Consiliului, miniștrii afacerilor externe au salutat intrarea în vigoare a acordului de la Prespa, care permite modificarea denumirii pentru Macedonia de Nord. Aceștia au discutat pe scurt despre situația din Republica Democratică Congo.