5.8 C
Bucharest
28 noiembrie 2022
Afaceri externe Știri

Prioritățile #RO2019EU, prezentate la Conferința de Securitate de la München de George Ciamba

În cadrul primei zile a Conferinței de Securitate de la München, 15 februarie 2019, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o intervenție în cadrul panelului dedicat Inițiativei celor Trei Mări (I3M) „Răspunsul Europei Centrale la Competiția de putere în plan global”, organizat de Atlantic Council.

Printre participanții la panel s-au numărat și Borut Pahor, președintele Republicii Slovenia, Andrej Plenković, prim-ministrul Republicii Croația, Ana Palacio, membru al Consiliul de stat al Regatului Spaniei și Frederick Kempe, președintele Atlantic Council. Oficialul român a evidențiat rolul pe care Inițiativa îl poate juca în consolidarea Uniunii Europene și a parteneriatului transatlantic, îndeosebi în actualul context global, marcat de transformări și incertitudini. A subliniat că I3M are potențialul de a facilita creșterea coeziunii UE, prin impulsionarea dezvoltării economice a regiunii circumscrise celor trei mări și a țărilor învecinate și, implicit, creșterea convergenței în cadrul UE. În același timp, I3M poate contribui la aprofundarea și diversificarea relațiilor transatlantice, prin încurajarea prezenței economice a SUA în Europa. A evidențiat că accentul pus de Inițiativă pe creșterea interconectivității în domeniile infrastructurii, al energiei și digital, precum și pe conectarea comunităților de afaceri din regiune transformă acest format de cooperare într-un instrument extrem de util pentru impulsionarea creșterii economice pe termen mediu și lung.

Demnitarul român a prezentat viziunea Președinției României la Consiliul UE asupra proiectului european. Aceasta este structurată în jurul ideii de coeziune, declinată în conectivitate și convergență, în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare între statele membre și între regiuni.

De asemenea, în marja conferinței, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o serie de întrevederi bilaterale.

Oficialul român a discutat cu Kristalina Georgieva, președintele interimar al Grupului Băncii Mondiale și director executiv al Băncii Mondiale. George Ciamba a apreciat sprijinul Băncii Mondiale oferit prin programele de convergență reală desfășurate în România și a mulțumit biroului de la București pentru interesul de a participa la o serie de evenimente care vor avea loc în timpul Președinției României la Consiliul UE. Temele acestor evenimente sunt relevante atât pentru UE, cât și la nivel global: agenda digitală, conectivitate, convergența economică, cooperarea pentru dezvoltare, consolidarea rezistenței la dezastre naturale, Balcanii de Vest. Cu această ocazie, George Ciamba a reiterat președintelui interimar al Grupului Băncii Mondiale invitația de a participa în calitate de vorbitor la Conferința privind egalitatea de gen care va avea loc la București în perioada ‪30 – 31 mai 2019, eveniment organizat sub patronajul Prim-ministrului României, fiind cunoscută implicarea organizației internaționale în promovarea acestui subiect.

În a doua parte a zilei, ministrul delegat pentru afaceri europene s-a întâlnit cu Günther Oettinger, comisarul european pentru buget și resurse umane. Ministrul delegat a discutat cu oficialul european despre eforturile depuse de Președinția României la Consiliul UE în avansarea dosarului privind Cadrul Financiar Multianual, unul dintre principalele subiecte de pe agenda Consiliului Afaceri Generale de săptămâna viitoare. Președinția României la Consiliul UE a primit, la Consiliul European din decembrie 2018, mandatul de a continua negocierile și de a elabora orientări pentru următoarea etapă a acestora, în perspectiva unui acord politic în acest dosar în toamna anului 2019.

Ministrul delegat a avut un schimb de opinii și cu Brian Hook, reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii pentru Iran, pe teme legate de securitatea cibernetică, regimul sancțiunilor și combaterea dezinformării. Oficialul român a arătat că subiectul combaterii dezinformării se numără printre prioritățile Președinției României la Consiliul UE. Totodată a reafirmat angajamentul României față de consolidarea legăturii transatlantice.

Tot în cadrul Conferinței de Securitate de la München, ministrul delegat George Ciamba a avut o întrevedere cu Jean Asselborn, ministrul afacerilor externe, afacerilor europene, imigrației și azilului al Marelui Ducat al Luxemburgului. Cei doi miniștri si-au exprimat satisfacția pentru nivelul foarte bun al relației bilaterale.

În ultima parte a zilei, oficialul român a avut o întrevedere cu Ian Bremmer, președinte al Eurasia Grup și editorialist Time, cu care a discutat despre prioritățile României la Președinția Consiliului UE.

Informații suplimentare:

Conferinţa internaţională de la München (Munich Security Conference/MSC 2019) reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie – în 1963, ca “Internationale Wehrkunde Begegnung” – Conferinţa s-a constituit ca un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euroatlantic.

Related posts

Consiliul UE a adoptat setul de concluzii elaborat de Grupul de lucru pentru Agenda 2030, prezidat de reprezentanții României

Alexandru Stefan

Uniunea piețelor de capital: Consiliul adoptă noi norme de facilitare a accesului la produsele de pensii și la fondurile de investiții

Iulian Anghel

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale

Alexandru Stefan