Ministerul Afacerilor Externe a organizat, sub patronajul Președinției României la Strategia Uniunii Europene a Regiunii Dunării, în perioada 14-15 februarie 2019, la București, reuniunea Coordonatorilor Naționali SUERD, cu sprijinul tehnic al Secretariatului regional SUERD. Scopul reuniunii este agrearea Foii de parcurs și a Calendarului pentru revizuirea Planului de Acțiune al Strategiei.
La reuniune au participat coordonatori naționali și reprezentanți din următoarele state membre ale Strategiei Dunării: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Republica Moldova, România și Ucraina, precum și reprezentanți ai Departamentului pentru Politică Regională și Urbană (DG Regio) al Comisiei Europene și ai Programului Transnațional Dunărea.
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a deschis lucrările reuniunii, prezentând temele și prioritățile Președinției României la SUERD: “Obiectivul politic principal al Președinției SUERD a României este relansarea Strategiei ca urmare a revizuirii Planului său de Acțiune din 2010. Procesul de revizuire în curs de desfășurare este incluziv, transparent, deschis și, astfel, de succes”.
Informații suplimentare
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una din cele patru strategii macroregionale ale UE, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011. SUERD reprezintă o platformă de cooperare a statelor din bazinul Dunării destinată dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene şi un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare națională și cele ale Strategiei „Europa 2020“ pentru o creștere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, asumată de către statele membre ale Uniunii Europene.
La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă paisprezece state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina). Strategia are patru mari obiective, respectiv: interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării, creșterea prosperității în regiunea Dunării și consolidarea regiunii Dunării, fiind structurată pe 11 arii prioritare.
România coordonează trei arii prioritare: navigația pe căile navigabile interioare (prin Ministerul Transporturilor, împreună cu Austria), promovarea culturii, turismului și a contactelor directe dintre oameni (prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Ministerul Culturii şi Identității Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relații Interetnice, împreună cu Bulgaria) și gestionarea riscurilor de mediu (prin Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu Ungaria).