La 13 februarie 2019, negociatorii celor trei instituții europene au ajuns la un acord pentru continuarea discuțiilor privind obligativitatea unui registru comun al transparenței.
Negociatorii Parlamentului European, vicepreședintele Sylvie Guillaume și președintele Comisiei de Afaceri Constituționale (AFCO), Danuta Hübner, împreună cu Ministrul delegat pentru Afaceri Europene pentru Președinția Consiliului, George Ciamba, și Prim-Vicepreședintele Comisei, Frans Timmermans, au ținut o a treia întâlnire politică pentru a discuta propunerea Comisiei privind un acord interinstituțional asupra Registrului Transparenței comun și obligatoriu.
Cele trei instituții au explorat moduri de condiționare a întâlnirilor cu reprezentații grupurilor de interese de înregistrarea prealabilă a acestora în Registrul Transparenței, în vederea obligativității de facto a celor care fac lobby de a se înregistra. Deși abordările diferă în continuare de la o instituție la alta, cele trei instituții au luat act de progresele fiecăreia în privința stabilirii registrului comun. Instituțiile și-au reiterat ambiția comună de a obține o îmbunătățire considerabilă a actualei situații și au căzut de acord în privința continuării discuțiilor.
În numele Președinției române a Consiliului, Ministrul Ciamba și-a manifestat mulțumirea în privința acordului de continuare a negocierilor, punctând deschiderea Președinției pentru o cooperare constructivă cu Parlamentul și Comisia. „Sperăm că discuțiile noastre de azi vor pava drumul către un progres rapid pe acest dosar politic important. Aceste negocieri ar trebui să ducă la stabilirea unor interacțiuni transparente cu reprezentanții grupurilor de interese, luându-se în considerație natura specifică a fiecărei instituții, în interesul cetățenilor europeni. Suntem pe deplin angajați în continuarea negocierilor într-o manieră constructivă și flexibilă, pentru a obține soluții practice, pragmatice și legale”.
Recent, Parlamentul și Consiliul au avansat în promovarea unei mai puternice culturi a transparenței, atunci când vine vorba de interacțiunile lor cu reprezentanții grupurilor de interese, iar cele trei instituții vor continua să lucreze împreună în această direcție.
Negociatorii au căzut de acord să continue discuțiile pe aspectele tehnice ale pachetului de instrumente care privește Registrul Transparenței, pentru a obține un acord politic între cele trei instituții într-un timp cât mai scurt.
Context
Comisia Europeană și-a prezentat propunerea pentru un nou acord interinstituțional asupra Registrului Transparenței obligatoriu pentru reprezentanții grupurilor de interese la 28 septembrie 2016, acest acord urmând să cuprindă Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană. Prin această propunere se dorește întărirea cadrului pentru transparență și interacțiuni etice între reprezentanții grupurilor de interese și cele trei instituții, urmând ca întâlnirile cu cei care fac lobby să fie condiționate de înregistrarea prealabilă a acestora.
Începând cu 2011, Parlamentul și Comisia au operat un registru public comun pentru reprezentanții grupurilor de interese. Consiliul este observator al actualei practici din 2014.
La 15 iunie 2017, Conferința Președinților Parlamentului European a aprobat mandatul de negociere al Parlamentului și l-a făcut public.
Consiliul a adoptat mandatul său de negociere pe 6 decembrie 2017 și a decis de asemenea să-l facă public.
Două întâlniri politice informale între cele trei părți au fost ținute în 2017, înaintea negocierilor asupra Registrului de Transparență, pe perioada Președinției estoniene. Cele trei instituții au ținut două runde de negocieri în 2018 în timpul Președinției bulgare și una în 2019, pe perioada Președinției române.