19.9 C
Bucharest
11 august 2022
Afaceri externe Știri

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reprezentat Consiliul Uniunii Europene la o dezbatere pe tema amenințărilor de securitate legate de prezența tehnologică a Chinei, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (12-14 februarie)

În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, ministrul delegat pentru afaceri europene a fost invitat să exprime punctul de vedere al Consiliului UE la dezbaterea “Amenințări de securitate legate de prezența tehnologică în creștere a Chinei în UE și posibile acțiuni la nivelul UE de reducere a acestora”.

Ministrul Ciamba a arătat că securitatea cibernetică a devenit în ultimii ani o prioritate la cel mai înalt nivel politic și o tema constantă pe agenda Uniunii Europene, toate instituțiile europene acordându-i o atenție deosebită. Președinția României la Consiliul UE depune toate eforturile în vederea finalizării măsurilor aflate în curs de adoptare, cu obiectivul creșterii rezilienței Uniunii la amenințările cibernetice în creștere.

George Ciamba a dat asigurări Parlamentului European asupra importanței pe care Consiliul o acordă dezvoltărilor tehnologice și securității. Securitatea cibernetică este, într-adevăr, una dintre principalele provocări cu care ne confruntăm, întrucât atacurile sunt capabile să cauzeze daune economice grave și să încalce viața privată și drepturile fundamentale ale cetățenilor, a punctat oficialul român.

Ministrul delegat s-a referit și la ambițiosul pachet privind securitatea informatică prezentat de Comisie în septembrie 2017, pachet care a fost urmat de un set de concluzii ale Consiliului și de un plan de acțiune pentru punerea în aplicare a acestora. George Ciamba a subliniat în intervenția sa necesitatea de a acționa pentru creșterea capacității UE de prevenire, descurajare și reacție la atacurile cibernetice.

Oficialul român, în calitate de reprezentat al Președinției Consiliului UE, a asigurat Parlamentul European de consolidarea instrumentelor pentru a răspunde eventualelor riscuri pe care anumite investiții le-ar putea aduce securității sau intereselor esențiale ale Uniunii.

Totodată, George Ciamba a adus în discuție și subiectul combaterii dezinformării. A reiterat faptul că tema reprezintă o prioritate pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și a întărit necesitatea unei cooperări aprofundate între statele membre, instituțiile Uniunii și societatea civilă pentru contracararea acestui fenomen.

Related posts

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE: declarații de presă

Alexandru Stefan

Strategia digitală europeană post 2020, inteligența artificială și securitatea cibernetică, discutate la București de miniștrii comunicațiilor din UE

Iulian Anghel

Mecanismul pentru interconectarea Europei: Coreperul confirmă interpretarea comună cu Parlamentul cu privire la extinderea programului

Iulian Anghel