17 C
Bucharest
26 septembrie 2021
Știri Transport

Promovarea vehiculelor nepoluante: acord provizoriu cu Parlamentul

UE stimulează piața vehiculelor cu emisii zero și cu emisii scăzute, încurajând utilizarea lor în cadrul achizițiilor publice. La 11 februarie, președinția română a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la o reformă care va spori gradul de certitudine pe piață și va contribui la reducerea emisiilor globale generate de transporturi. De asemenea, noile norme vor spori competitivitatea industriei europene pe piețele mondiale aflate în expansiune pentru aceste noi tehnologii. În continuare, acordul va fi prezentat statelor membre, în vederea confirmării de către acestea în cadrul Consiliului.

Acordul de astăzi ilustrează angajamentul Europei pentru decarbonizarea sectorului transporturilor. Prin alegeri corecte în cadrul politicii sale de achiziții, sectorul public poate juca un rol major în sprijinirea unor soluții inovatoare și mai ecologice. Acesta este obiectivul normelor respective.

Rovana Plumb, ministru interimar al transporturilor al României, președintele Consiliului

Reforma stabilește obiective minime în materie de achiziții pentru vehiculele ușoare, camioane și autobuze nepoluante pentru anii 2025 și, respectiv, 2030. Obiectivele sunt exprimate ca procente minime de vehicule nepoluante din numărul total al vehiculelor de transport rutier vizate de contractele de achiziții și contractele de servicii publice considerate în ansamblu.

Textul include o nouă definiție a unui „vehicul nepoluant”. Definiția unui vehicul ușor nepoluant se bazează pe standardele de emisii de CO2. Definiția vehiculelor grele nepoluante se bazează pe utilizarea de combustibili alternativi.

Se extinde domeniul de aplicare al normelor în ceea ce privește practicile de achiziții vizate. Noile norme se vor aplica și unei game mai largi de servicii, inclusiv serviciilor de transport rutier public, serviciilor speciale pentru călători, serviciilor de colectare a deșeurilor, precum și serviciilor poștale și celor de livrare de colete.

În urma intrării în vigoare a directivei, statele membre vor avea la dispoziție un termen de 24 de luni pentru a adopta dispoziții naționale. Va fi necesar ca acestea să prezinte Comisiei un raport privind punerea în aplicare a normelor o dată la trei ani, primul urmând a fi prezentat până la 18 aprilie 2026.

Comisia a prezentat propunerea în noiembrie 2017 ca parte a celui de al doilea pachet al său privind mobilitatea.

Etapele următoare

Președinția va transmite acordul de astăzi ambasadorilor la UE, în cadrul unei viitoare reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului. Un vot formal, atât în cadrul Parlamentului, cât și al Consiliului, va urma într-o etapă ulterioară.

Related posts

Pensii: Consiliul confirmă acordul privind produsul paneuropean de pensii

Iulian Anghel

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a prezidat cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (Bruxelles, 20 mai 2019)

Alexandru Stefan

Conferință de presă a comisarului european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, Věra Jourová, și a ministrului de justiție din România, Tudorel Toader

Alexandru Stefan