25 C
Bucharest
28 iunie 2022
Afaceri economice și financiare Afaceri externe Știri

Eveniment de informare adresat mediului de afaceri din România, în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit pe 11 februarie 2019 , un eveniment de informare adresat mediului de afaceri din România, în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Obiectivul evenimentului intitulat „Cum ne pregătim pentru Brexit?” a vizat cu precădere asigurarea unei platforme care să faciliteze interacțiunea directă a întreprinderilor care ar putea fi afectate de procesul Brexit cu reprezentanți ai instituțiilor publice.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba (foto), a prezentat principalele repere ale procesului de negociere privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană și a evidențiat rolul fundamental al acordului agreat la nivel politic în asigurarea certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri. Totodată, având în vedere cele mai recente evoluții, ministrul delegat a lansat un apel către operatorii economici, entitățile din sectorul privat și profesioniști de a intensifica eforturile de pregătire pentru orice scenariu, subliniind responsabilitatea fiecăruia în elaborarea analizelor interne și adoptarea măsurilor necesare.

În cadrul evenimentului au susținut intervenții Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Virgil Goagă, director în Camera de Comerț și Industrie a României, precum și reprezentanți ai Ministerului pentru Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Direcției Generale a Vămilor.

Discuțiile au fost orientate către prezentarea tuturor aspectelor practice care trebuie avute în vedere de către mediul de afaceri în relația comercială cu Marea Britanie. În ipoteza unei retrageri fără acord, Marea Britanie va deveni stat terț, fără posibilitatea unei perioade de tranziție, aspect care presupune familiarizarea urgentă a operatorilor economici cu procedurile aplicabile comerțului cu statele terțe: aspecte vamale, TVA, tarifele OMC, avize veterinare etc.

Participanții au exprimat încrederea că procesul Brexit se va finaliza printr-o retragere ordonată și predictibilă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care va pune bazele unui viitor parteneriat fără precedent între cele două părți, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri.

Related posts

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a deschis conferința „Consolidarea cooperării europene prin intermediul coproducțiilor”

Alexandru Stefan

Supravegherea financiară: Consiliul își confirmă poziția înaintea negocierilor cu Parlamentul

Alexandru Stefan

Condiția femeii moderne – între empowerment, leadership și discriminarea de gen, tema Conferinței Internaționale la Nivel Înalt de la Palatul Parlamentului

Alexandru Stefan