25.7 C
Bucharest
24 septembrie 2020
Știri Transport

Reducerea birocrației administrative din domeniul transportului maritim – acord provizoriu cu parlamentul european privind propunerea de regulament de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a directivei 2010/65/ue (european maritime single window)

Uniunea Europeană (UE) își simplifică sistemele de raportare a navelor la sosirea / plecarea din porturile europene prin crearea unui ghișeu unic european în domeniul maritim, care va reuni toate formalitățile de raportare asociată unei escale în port. Joi, 7 februarie 2019, Președinția României la Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la această reformă, care va reduce în mod semnificativ povara administrativă a sectorului maritim și va îmbunătăți competitivitatea acestuia în comparație cu alte mijloace de transport. Acordul obținut va fi prezentat reprezentanților statelor membre în Consiliu, pentru aprobare.

Conceptul European Maritime Single Window (EMSW), care va facilita armonizarea interfețelor electronice naționale de raportare a informațiilor, va conecta într-o singură fereastră toate ferestrele unice maritime naționale existente într-un mod coordonat și armonizat. Reforma va îmbunătăți interoperabilitatea între diferite sisteme, făcând mai ușoară partajarea și reutilizarea datelor.

Noile norme vor încuraja, de asemenea, digitalizarea și aplicarea principiului „o singură dată”, astfel încât informațiile raportate o dată să poată fi refolosite pentru apelurile ulterioare către porturi în cadrul UE.

Pașii următori
Președinția a adoptat pe 7 februarie 2019 mandatul ambasadorilor UE pentru a fi susținut la reuniunea viitoare a Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului.
Ulterior, după ce textul va fi revizuit din punct de vedere juridic și lingvistic, este necesară adoptarea actului legislativ, atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.

Related posts

Apă potabilă sigură și curată: UE actualizează standardele de calitate

Iulian Anghel

România devine principalul pol de dezbateri la nivel european în domeniul digitalizării

Iulian Anghel

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, la sesiunea de închidere a celei de-a 7-a conferințe a Rectorilor ASEM

Alexandru Stefan