0.6 C
Bucharest
5 februarie 2023
Demersuri politice la nivel inalt Știri

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk

Foto: Uniunea Europeană

 

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, în contextul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles. Agenda discuțiilor celor doi oficiali au cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene.

Prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a președintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei și angajamentul său pentru consolidarea proiectului european și conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile sale – politică, economică și socială – fără diviziuni între membrii săi.

A fost evidențiat faptul că motto-ul Preşedintiei la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare comună europeană”, reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene.

Oficialul Consiliului European a subliniat, în acest spirit, importanța transmiterii în perioada următoare a unui mesaj puternic de unitate la nivel european, inclusiv în perspectiva Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019.

În context, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiții a Summit-ului de la Sibiu, pentru care e asigurată și alocarea bugetară.

În ceea ce privește procesul Brexit, premierul român a precizat că Președinția României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetățenilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuțiilor privind acțiunea UE în vecinătatea estică, demnitarul român a reafirmat sprijinul pentru menținerea unei implicări consistente a Uniunii în raport cu partenerii săi care au exprimat opțiunea dezvoltării în continuare a relațiilor cu UE.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene și a asigurat România și Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Președinției române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetățeni.

Galerie foto

Related posts

Autoritatea Europeană a Muncii: Președinția română ajunge la un acord provizoriu cu Parlamentul European

Alexandru Stefan

Norme mai eficace pentru a trata aspectele transfrontaliere în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești

Iulian Anghel

Politica digitală după 2020 − Consiliul adoptă concluzii

Alexandru Stefan