16.1 C
Bucharest
1 octombrie 2020
Comerț exterior Știri

România a preluat președinția Comitetului de Politică Comercială în format Titulari

Prima reuniune a Comitetului de Politică Comercială în format Titulari, sub mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a avut loc vineri, 1 februarie 2019, la Bruxelles.

Comitetul de Politică Comercială – Titulari reprezintă principalul grup de lucru la nivelul Consiliului Uniunii Europene din domeniul politicii comerciale comune, reunindu-se cu o frecvență lunară. Politica comercială este unul dintre principalele instrumente de politică externă, fiind de competența exclusivă a UE.

Principalele obiective urmărite de către Președinția română în cadrul Comitetului de Politică Comercială:

  • menținerea și promovarea rolului UE în orientarea dezbaterilor și negocierilor privind modernizarea regulilor comerciale multilaterale sub egida Organizației Mondiale a Comerțului,
  •  gestionarea implementării Declarației Comune UE – SUA din luna iulie 2018,
  • promovarea negocierilor comerciale bilaterale în vederea încheierii și implementării unor acorduri de comerț liber ambițioase, cuprinzătoare și echilibrate cu partenerii comerciali strategici,
  • dinamizarea relațiilor comerciale dintre UE și statele membre ale Parteneriatului Estic.

Reuniunea a fost prezidată de Diana Codău, director al Direcţiei Politici Comerciale și Afaceri Europene din MMACA.

În cadrul reuniunii, au fost discutate subiectele care se vor regăsi pe agenda Consiliului Afaceri Externe în format Comerț, organizat la București în perioada 21-22 februarie 2019, cu participarea miniștrilor comerțului din statele membre UE, Comisarului pentru Comerț, Cecilia Malmström, Președintelui Comisiei INTA a Parlamentului European, Bernd Lange și Directorului General al Organizației Mondiale a Comerțului, Roberto Azevêdo.

Pe durata Președinției României la Consiliul UE sunt planificate cinci reuniuni în formatul CPC Titulari și o reuniune informală care se va desfășura la București, în perioada 4-5 martie 2019.

Related posts

România facilitează crearea unui mecanism european de expertiză pentru consolidarea protejării patrimoniului cultural

Iulian Anghel

VIDEO Consiliul Competitivitate, piață internă și industrie: principalele rezultate

Alexandru Stefan

Conferința Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană

Alexandru Stefan