-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Afaceri externe Știri

Informații actualizate – Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din UE (Gymnich)

În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, va avea loc la București Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, cunoscută și sub numele de Gymnich. Aceasta este o reuniune tradițională a miniștrilor afacerilor externe, care se desfășoară în mandatul fiecărei Președinții semestriale a Consiliului Uniunii Europene, fiind găzduită de țara care deține Președinția. Reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Johannes Hahn, va participa, de asemenea, la reuniune.

Agenda reuniunii va include un dejun și patru sesiuni de lucru, în cadrul cărora miniștrii vor aborda, de o manieră informală, subiecte de actualitate de pe agenda internațională, precum Parteneriatul Estic, Venezuela, Siria și relația UE-China.

Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru în cadrul căruia miniștrii vor avea un schimb de opinii asupra aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic (PaE).

În cadrul primei sesiuni de lucru, miniștrii vor discuta despre criza politică din Venezuela. Evoluțiile recente din dosarul sirian vor constitui tema de discuție a miniștrilor pentru cea de a doua sesiune de lucru. În cadrul celei de a treia sesiuni de lucru, miniștrii vor reflecta asupra stadiului și perspectivelor relației UE cu China.

Miniștrii afacerilor externe ai statelor candidate la aderarea la UE vor fi inivitați să participe la cea de a patra sesiune de lucru a reuniunii Gymnich, ocazie cu care vor aborda relațiile statelor lor cu China.

În mod tradițional, Președintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, David McAllister, va fi invitat să participe la unele sesiuni de lucru ale reuniunii.

Pentru jurnaliștii acreditați la reuniune va fi organizat un centru mass-media localizat la parterul Palatului Băncii Naționale a României, intrarea din Str. Doamnei, nr.8.

Documente utile:

Ghidul Media

Who’s Who 

Related posts

Finanțe sustenabile: președinția și Parlamentul au ajuns la un acord politic privind normele de transparență

Iulian Anghel

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea informală cu statele candidate, în marja reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene

Alexandru Stefan

Prezentarea priorităților Președinției române la Consiliul UE în sfera relațiilor externe în Comisia pentru Afaceri Externe / AFET din Parlamentul European

Alexandru Stefan