2.7 C
Bucharest
5 decembrie 2022
Demersuri politice la nivel inalt Dosare inchise Știri

Asigurarea continuării finanțării programului PEACE după Brexit: Consiliul convine asupra poziției sale

UE este hotărâtă să asigure că programul PEACE actual, care sprijină pacea și reconcilierea, poate continua între comitatele de graniță din Irlanda și Irlanda de Nord în toate scenariile privind Brexitul.

Astăzi, ambasadorii la UE au sprijinit fără modificări o propunere de regulament care stabilește norme pentru continuarea programelor de cooperare la frontiera Irlandei în cazul unei retrageri a Regatului Unit din UE fără un acord negociat.

În afară de programul PEACE IV, regulamentul vizează și programul Interreg VA care promovează coeziunea economică, socială și teritorială în Irlanda de Nord, în comitatele de graniță ale Irlandei, precum și în Scoția de Vest.

Cele două programe ar continua să fie finanțate din bugetul UE pe baza structurilor de gestionare actuale și în cadrul unui scenariu fără niciun fel de acord. Nivelurile de finanțare ar rămâne neschimbate până la sfârșitul lui 2020.

Parlamentul European, la nivel de comisie, a dat undă verde propunerii de regulament săptămâna trecută și, de asemenea, a aprobat-o fără modificări. Prin urmare, nu sunt prevăzute negocieri cu privire la acest dosar între Consiliu și Parlament. Se preconizează adoptarea formală de către PE a poziției sale în primă lectură în cadrul primei sale sesiuni plenare din martie. Adoptarea de către Consiliu este prevăzută pentru jumătatea lui martie.

Colegiuitorii UE lucrează cu rapiditate pentru a asigura intrarea în vigoare a regulamentului până la 29 martie 2019.

Related posts

Dosarele „apa potabilă” și “reutilizarea apei uzate”, priorități ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Iulian Anghel

Interoperabilitatea sistemelor de informații ale UE: Consiliul adoptă două regulamente

Alexandru Stefan

Întâlnirea de lucru EUPAN 5 Secretariat DG

Tatiana Hagiescu