Președinția română și-a prezentat prioritățile și programul, obiectivul global al acestora fiind asigurarea coeziunii ca valoare comună europeană.
În domeniul agriculturii, prioritatea principală a președinției române va fi negocierea pachetului legislativ legat de reforma politicii agricole comune (PAC) în contextul următorului cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Printre celelalte priorități se vor număra bioeconomia, inovarea și cercetarea în domeniul agriculturii, proteinele vegetale, precum și sănătatea plantelor și a animalelor.
În ceea ce privește pescuitul, președinția va continua lucrările vizând planurile multianuale de gestionare și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), precum și dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului.
Pachetul de reformă a PAC post-2020
Politica agricolă comună are o contribuție majoră la creșterea coeziunii zonelor rurale și la menținerea vitalității și a competitivității agriculturii europene. De aceea este atât de important să avem o PAC modernă și care funcționează în mod adecvat. Vom depune eforturi intense pentru a obține acest rezultat.
Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și președintele Consiliului
Consiliul a desfășurat un schimb de opinii cu privire la noul model de performanță propus în cadrul pachetului de reformă a PAC post-2020, axându-se în special pe elemente precum termenul anual, o abordare progresivă vizând obiectivele, precum și posibile abateri. De asemenea, miniștrii au discutat despre rezerva pentru agricultură și disciplina financiară.
În ceea ce privește organizarea comună a piețelor, Consiliul a dezbătut chestiunea dispozițiilor legate de vin și, în special, posibilitatea deschiderii pieței pentru noi soiuri de struguri de vinificație. În sfârșit, Comisia a informat miniștrii cu privire la arhitectura verde.
În acest context, Consiliul a avut și ocazia de a asculta declarațiile unui grup de delegații cu privire la eforturile acestora de a avea o finanțare adecvată pentru dezvoltarea rurală în cadrul următorului cadru financiar multianual.
Planul UE privind proteinele vegetale
Suntem ferm convinși că sunt necesare acțiuni concrete, precum și investiții pentru a sprijini creșterea unui sector care joacă un rol esențial atât în ceea ce privește alimentația umană, cât și hrana animalelor.
Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și președintele Consiliului
Consiliul a fost informat cu privire la raportul Comisiei referitor la dezvoltarea proteinelor vegetale în Uniunea Europeană și a examinat modalități de a intensifica producția acestora prin metode raționale din punct de vedere economic și din perspectiva mediului. Miniștrii s-au axat, în principal, pe instrumente practice și potențiale oportunități, precum și pe rolul sprijinului cuplat facultativ.
Alte subiecte de pe ordinea de zi
Miniștrii au fost informați, de asemenea, cu privire la:
- rezultatul conferinței privind „Eradicarea pestei porcine africane în UE și gestionarea pe termen lung a populațiilor de mistreți”
- înființarea unui Centru internațional pentru soluții la rezistența la antimicrobiene
- chestiunea produselor alimentare cu dublu standard de calitate.