2.8 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Afaceri externe Galerie foto Știri

Convorbirile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu viceprim-ministrul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani

Foto: Andreea Tănase / MAE

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 28 ianuarie 2019, convorbiri cu viceprim-ministrul pentru afaceri europene din Republica Macedonia, Bujar Osmani, aflat în vizită oficială în România.

Vizita are loc în contextul priorităţii acordate de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene politicii de extindere, precum şi ca parte a dialogului bilateral intensificat dedicat susţinerii parcursului european al R. Macedonia.

Demnitarul român a reliefat semnificaţia deosebită a vizitei la Bucureşti a vice-premierului macedonean, care survine validării prin voturile legislativelor de la Skopje (11 ianuarie 2019), respectiv de la Atena (25 ianuarie 2019), a înţelegerilor asumate de ambele părţi prin acordul Prespa, pe care România l-a salutat şi l-a susţinut. George Ciamba a transmis felicitări demnitarului macedonean pentru acest pas decisiv, care situează sub auspicii noi şi extrem de pozitive parcursul european al Republicii Macedonia. Ambele părţi au convenit că această abordare europeană, de reconciliere simbolică pentru soluţionarea unor chestiuni pendinte, va contribui la stabilitatea şi viitorul european al Balcanilor de Vest şi poate constitui un model pentru întreaga regiune. În context, ministrul delegat George Ciamba a exprimat sprijinul ferm al României pentru procesul de aderare a Republicii Macedonia la UE.

George Ciamba a subliniat că vizita vice-premierului macedonean la Bucureşti reconfirmă angajamentul Preşedinţiei române a Consiliului UE faţă de continuarea politicii de extindere, pe baza principiului meritelor individuale.

Cei doi demnitari au examinat stadiul reformelor complexe puse în aplicare de guvernul de la Skopje, în pregătirea adoptării de către Consiliul Uniunii Europene a unei decizii pozitive pentru lansarea negocierilor de aderare în iunie 2019. George Ciamba a salutat eforturile depuse de autorităţile macedonene şi a transmis sprijinul deplin pentru continuarea şi implementarea reformelor necesare.

În cadrul convorbirilor, s-a convenit consolidarea cooperării bilaterale în domeniul afacerilor europene, prin intensificarea sprijinului politic şi tehnic al României, pe baza solicitărilor concrete de sprijin adresate de autorităţile de la Skopje.
George Ciamba a subliniat, totodată, importanţa unei mai bune comunicări strategice în Balcanii de Vest, care să crească nivelul de informare obiectivă cu privire la sprijinul politic, economic și social consistent al Uniunii față de regiune, de natură să contribuie la o rezilienţă consolidată a statelor din Balcanii de Vest și la susținerea, de către populație, a obiectivului aderării europene.

În plan bilateral, a fost salutată dinamica ascendentă a dialogului politic, inclusiv la nivelul prim-miniștrilor, precum şi creșterea constantă a comerțului bilateral în ultimii ani și s-a agreat facilitarea cooperării intensificate între mediile de afaceri din cele două țări. Demnitarul român a subliniat necesitatea creşterii cooperării în domeniul educației și culturii în contextul situației minorităților înrudite din statele noastre, care constituie o legătură europeană între cele două state şi joacă un rol valoros în relaţia bilaterală .

Related posts

Concert extraordinar la Ateneul Român, cu ocazia încheierii mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan

Uniunea Europeană facilitează mobilitatea transfrontalieră a societăților

Iulian Anghel

Adoptarea de către Consiliul Afaceri Generale, sub mandatul Președinției române a Consiliului UE, a Concluziilor privind extinderea și procesul de stabilizare și asociere

Iulian Anghel