3.1 C
Bucharest
1 februarie 2023
Politica de coeziune Știri

Rovana Plumb, în Parlamentul European: Coeziunea, piața unică și competitivitatea economiei UE sunt priorități-cheie pentru Președinția României

Ministrul Rovana Plumb, a prezentat, în Comitetul REGI din Parlamentul European, prioritățile Președinției Române a CONS UE, din perspectiva Politicii de Coeziune.

Ministrul român al Fondurilor Europene a arătat, în intervenția sa, că PRES RO are obiective ambițioase dar și realiste în mandatul său, punctând provocările legate de Brexit, Cadrul Financiar Multianual și alegerile europarlamentare.

„Chiar dacă mandatul nostru se desfășoară într-o perioadă plină de provocări, Președinția română va pune accentul pe obținerea de rezultate tangibile pentru oamenii care trăiesc în Statele Membre, contribuind astfel la o Uniune cât mai democratică și mai aproape de cetățenii ei. PRES RO va fi un mediator imparțial și va asigura consensul, pentru a avansa Agenda Europeană. Forța economiei UE este puternic influențată de capacitatea de convergența a economiilor naționale, rămânând un puternic jucător global. Prin urmare, coeziunea, piața unică și competitivitatea economiei UE reprezintă priorități-cheie pentru Președinția noastră”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Dna. Plumb a declarat, în Parlamentul European, că Președinția Română va continua examinarea celor 5 Regulamente care fac parte din Pachetul de Coeziune, astfel:

  • Regulamentul privind dispozițiile comune;
  • Regulamentul privind Fondul European pentru Dezvoltare Regională;
  • Regulamentul privind Fondul de Coeziune;
  • Regulamentul privind Fondul Social European;
  • Regulamentul de cooperare teritorială europeană / INTERREG.

În discursul său, dna. Plumb a mai subliniat că „Discuțiile cu partenerii noștri europeni din Statele Membre vor conduce la un progres substanțial în negocieri, la nivelul Consiliului, astfel încât să pregătim mandatul pentru viitorul trialog”.

A reamintit că politicile UE contribuie la reducerea disparităților economice, sociale și teritoriale și că Politica de Coeziune rămane principala politică de investiții la nivelul Uniunii Europene.

 

Related posts

Discursul premierului Viorica Dăncilă în cadrul Consiliului European al Femeilor, la Bruxelles

Iulian Anghel

Discuții privind gestionarea fenomenului migraționist la nivel național și regional, în cadrul întâlnirii reprezentanților din țările membre în Procesul Praga

Iulian Anghel

Ministrul Muncii și Justiției Sociale a participat la cea de a 63-a sesiune a Comisiei pentru Statutul Femeii a ONU, la New York

Iulian Anghel