-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Comerț exterior Știri

Prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniul politicii comerciale au fost prezentate în cadrul Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniul politicii comerciale, în reuniunea din 23 ianuarie a Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European. Prezentarea a fost urmată de o dezbatere privind principalele teme evocate de către ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Membrii Comisiei INTA a Parlamentului European și-au manifestat interesul față de prioritățile prezentate. În cadrul dezbaterii au fost abordate cele mai importante subiecte aflate pe agenda UE în domeniul politicii comerciale, precum modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului, relațiile comerciale UE – SUA, negocierile comerciale în curs cu diferite state terțe, implementarea eficientă a acordurilor comerciale în vigoare, cu precădere cele cu statele Parteneriatului Estic (DCFTAs), propunerile legislative care privesc comerțul internațional și viitorul relațiilor comerciale între UE și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Ștefan-Radu Oprea a apreciat interesul membrilor Comisiei INTA pentru prioritățile în domeniul comercial ale Președinției României la Consiliul UE. Comerțul va continua să ocupe un rol important pe agenda Trio-ului România – Finlanda – Croația și în special în următoarele șase luni. Pentru a face față provocărilor cu care se confruntă sistemul comercial multilateral și dificultăților aferente relațiilor comerciale în raport cu unele state terțe, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană vor fi nevoite să își coreleze acțiunile.

Related posts

Conferință de presă comună a premierului Viorica Dăncilă și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Alexandru Stefan

Conferința și Întâlnirea Plenară a Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană

Tatiana Hagiescu

Participarea prim-ministrului României Viorica Dăncilă la sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European (CESE) de la Bruxelles

Iulian Anghel