5.6 C
Bucharest
9 decembrie 2022
Afaceri externe Știri

Prezentarea priorităților Președinției române la Consiliul UE în sfera relațiilor externe în Comisia pentru Afaceri Externe / AFET din Parlamentul European

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a prezentat, marți 22 ianuarie 2019, prioritățile  Președinției române la Consiliul Uniunii Europene în sfera relațiilor externe în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European, o activitate organizată în mod tradițional pentru președinția rotativă a Consiliului UE.

În deschiderea sesiunii, demnitarul român a prezentat contextul european complex, marcat de multiple provocări, în care România exercită pentru prima dată Președinția la Consiliul UE. A trecut în revistă prioritățile Președinției române a Consiliului în sfera relațiilor externe, precizând că România va acționa în sprijinul Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.

Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că România va sprijini consolidarea rolului global al UE prin promovarea politicii de extindere, a acțiunii Uniunii în vecinătate, inclusiv prin continuarea procesului de punere în practică a Strategiei Globale și a angajamentelor globale ale UE. A menționat că, în acest sens, România va avea în atenție regiunea Balcanilor de Vest și asigurarea consistenței politicii UE în vecinătatea estică și sudică, dar și consolidarea profilului UE în arhitectura multilaterală.

Totodată, demnitarul român a evocat rolul României de membru al comunității transatlantice profund angajat în susținerea parteneriatului UE-NATO, inclusiv sub aspectul sinergiei și complementarității eforturilor celor două organizații.

Prioritățile alese de România pentru acest mandat reflectă atât ambițiile noastre în calitate de stat membru al Uniunii, cât și viziunea constantă a țării față de viitorul Uniunii Europene”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Oficialul român a exprimat, totodată, deschiderea României de a colabora în mod activ și constructiv cu Parlamentul European în interesul cetățenilor europeni.

În continuarea prezentării făcute de ministrul român, a avut loc un schimb de opinii cu membrii AFET sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri vizând principalele teme de interes pentru membrii AFET.

Related posts

UE reduce birocrația pentru formarea și certificarea navigatorilor

Iulian Anghel

Prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în sfera transporturilor prezentate de ministrul interimar Rovana Plumb

Alexandru Stefan

Reuniunea Consiliului Competitivitate, Piață Internă și Industrie, 27 mai 2019, Bruxelles

Iulian Anghel