Ministrul Economiei Niculae Bădălău a prezentat astăzi, în Comisia ITRE a Parlamentului European, prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (UE) în domeniul competitivitate și industrie.
Niculae Bădălău a arătat că eforturile Președinției României se concentrează pe avansarea negocierilor și obținerea acordului pe dosarele legislative în actualul ciclu instituțional, în special în primele trei luni, dat fiind perspectiva alegerilor europarlamentare. El a mai afirmat că prioritățile Președinției României în domeniul competitivității și industriei vizează strategia industrială a Uniunii Europene, digitalizarea și inteligența artificială, subiecte de mare actualitate pe agenda europeană și de o relevanță majoră în actualul context economic și social.
“Adaptarea eco-sistemelor industriale la digitalizare constituie o provocare, ce poate fi transformată în oportunitate pentru creșterea competitivității industriale a Europei pentru următoarea decadă. Transformarea digitală și inteligența artificială sunt principalii factori care vor contribui la conturarea politicii industriale a anilor 2030, pentru care va fi necesar să dezvoltăm abilități adecvate”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, Ministrul Economiei.
Niculae Bădălău a anunțat că Președinția României la Consiliului UE a propus un set de concluzii ale Consiliului pe baza Planului de Acțiune Coordonat pentru Inteligența Artificială, care vor fi supuse adoptării la Reuniunea Consiliului UE Competitivitate din 18 februarie 2019. El a mai mentionat, în acest context, mesajul conținut în Comunicarea Comisiei privind planul de acțiune, care stipulează ca Uniunea Europeană să se plaseze printre liderii la nivel global care dezvoltă Inteligența Artificială, prin măsuri pentru “dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale <<made in Europe-2018>>”. Niculae Bădălău a evidențiat sectoarele cele mai avansate în materie de aplicare a Inteligentei Artificiale, cum sunt medicina și mobilitatea autonomă, care pot deveni modele pentru alte sectoare.
Ministrul român al Economiei a arătat că planul coordonat pentru Inteligența Artificială prevede ca Statele Membre UE să adopte strategii naționale și să stabilească bugetele pe care le alocă, până la mijlocul anului 2019. „Suntem convinși că aspectele referitoare la Inteligența Artificială vor fi discutate în mai multe formate ale Consiliului datorită impactului pe care Inteligența Artificială îl va avea asupra economiei în următorii ani”, a mai afirmat Niculae Bădălău.
Totodată, Ministrul Bădălău a mai afirmat că, pe durata Președinției României la Consiliul UE va fi acordată atenție sporită industriei, lanțurilor valorice și clusterelor.
“Suntem cu toții de acord că UE are nevoie acum, mai mult ca oricând, de o politică industrială orientată spre viitor și capabilă să răspundă la provocările actuale. Industria europeană, din care IMM-urile sunt parte integrantă, are nevoie de o politică pe termen lung, cu o viziune cel puțin până în anul 2030. Menținerea unei baze industriale puternice în UE care să asigure crearea de noi locuri de muncă și o pondere semnificativă a produselor cu valoare adăugată mare în exporturi este esențială pentru competitivitatea economiei europene. Această viziune se află pe agenda europeană și este relevantă pentru România, unde ponderea industriei în PIB este de 25%. În opinia noastră, este esențială și protejarea continuă a competitivității industriilor energo-intensive. Realitatea din zilele noastre demonstrează că nu putem vorbi de competitivitate în absența digitalizării, a inteligenței artificiale și a roboticii. Lumea noastră și a copiilor noștri este din ce în ce mai mult digitală, iar legătura strânsă între găsirea unui loc de muncă și competențele digitale este mai mult decât evidentă”, a declarat Niculae Bădălău, adăugând faptul că investițiile în infrastructură, competențele digitale și inovarea sunt o condiție obligatorie.
În acest context, Ministrul Bădălău a mai afirmat că Președinția României la Consiliul UE va propune un set de concluzii ale Consiliului pe tema industriei care urmează a fi prezentate în cadrul Consiliului UE din 27 mai 2019. Acestea vor integra rezultatele dezbaterilor care vor avea loc cu ocazia conferinței “Zilele Industriei Europene 2019” , dar și în alte foruri, precum și opiniile industriei.
Ministrul Bădălău s-a referit și la dosarul Fondului European pentru Apărare, context în care s-a arătat bucuros în legătură cu asigurările primite din partea Parlamentului European privind disponibilitatea de a încheia negocierile până la jumătatea lunii februarie.
Ministrul economiei a răspuns întrebărilor exprimate de eurodeputații Christian EHLER, Dan NICA, Zdzisław KRASNODĘBSKI, Lieve WIERINCK, Marian-Jean MARINESCU, cu referire, în principal la inteligența artificială și la Fondul European de Apărare.
Presedinteel Comisiei ITRE, Jerzy BUZEK a exprimat aprecieri privind obiectivele Președinției Române în materie de industrie si inteligenta artificială și a încurajat cotinuarea dezbaterilor pe aceste teme de inters precum și obținerea acordului politic pe dosarul privind Fondul European pentru Apărare.