16 ianuarie 2022
Știri Telecomunicații

Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor, a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniu Pieței Unice Digitale, în Comisia ITRE din Parlamentul European

Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, a prezentat miercuri, 23 ianuarie 2019, în plenul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (Comisia ITRE) din Parlamentul European, prioritățile din domeniul Pieței Unice Digitale pe durata celor șase luni ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În acest context, ministrul comunicațiilor a reafirmat angajamentul Președinției Române de a promova interesele Uniunii Europene pentru dezvoltarea Pieței Unice Digitale și a subliniat importanța colaborării cu statele membre, Comisia Europeană și cu Parlamentul European în vederea avansării negocierilor pe dosare legislative aflate în lucru pentru a contribui la consolidarea unei Piețe Unice Digitale competitive și inovatoare.

Sub motto-ul „O Europă digitală fără frontiere și în curs de transformare”, ministrul Petrescu a reiterat prioritățile României în domeniul digital, securitatea cibernetică, inovarea, competențele digitale și creșterea numărului femeilor în domeniul tehnologiei informației și a prezentat evenimentele majore, de impact European, ce vor fi organizate pe parcursul celor șase luni de mandat.

„Am prezentat astăzi, în plenul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) programul ambițios al Președinției României pe domeniul Pieței Unice Digitale. Vă asigur că asigurarea unui nivel ridicat de digitalizare și competitivitate a Uniunii Europene este o prioritate esențială a Președinției Române și din postura de mediator imparțial, ne-am propus să susținem și să avansăm proiectul european privind dezvoltarea Pieței Unice Digitale. Ne dorim ca Europa să devină un lider global pe toate palierele digitale cu impact asupra creșterii economice: dezvoltarea rețelei de 5G, inteligență artificială, securitate cibernetică, supercalculatoare, cercetare și inovare și volume mari de date”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale.

Pe 22 ianuarie, România a obținut primul succes în Domeniul Pieței Unice Digitale, prin acordul politic provizoriu la care s-a ajuns în ceea ce privește propunerea de directivă privind reutilizarea informațiilor din sectorul public. Concret, acest act legislativ va contribui la creșterea economică la nivel european și va aduce beneficii cetățenilor europeni și întreprinderilor mici și mijlocii prin reducerea barierelor la intrarea pe piață, prin reducerea taxelor pentru reutilizarea informațiilor din sectorul public, prin creșterea disponibilității datelor și prin introducerea de noi tipuri de date publice.

„Prin sporirea utilizării, dezvoltării și răspândirea tehnologiilor avansate, prin sprijinirea antreprenorialului, a inovației și a creativității, vom accelera capacitatea de dezvoltare a Europei în interesul economiei și a cetățenilor europeni”, a mai declarat Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor.

Related posts

Reuniunea Ambasadorilor IMM – SME Envoys: Propuneri pentru adaptarea la economia digitală

Alexandru Stefan

Seminarul dedicat revizuirii metodologiei procesului de analiză coordonată a apărării la nivelul UE (CARD)

Iulian Anghel

Participarea Președinției române a Consiliul Uniunii Europene la cea de-a zecea reuniune a Consiliului de Stabilizare și Asociere UE-Muntenegru

Iulian Anghel