17.3 C
Bucharest
24 mai 2022
Afaceri externe Știri

Uniunea Europeană își propune dezvoltarea unui Parteneriat strategic cu Asia de Sud-Est

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a condus delegația României la cea de-a 22-a Reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (UE-ASEAN), care s-a desfăşurat la Bruxelles, la 21 ianuarie 2019. Reuniunea ministerială a avut ca temă principală de dezbatere relaţia UE-ASEAN şi avansarea relațiilor spre încheierea unui parteneriat strategic bi-regional.

În intervenţia sa, şeful delegaţiei române a abordat perspectiva stabilirii parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și ASEAN, care va reflecta relevanța celor două organizații în arhitectura regională și globală. Sub sloganul Președinției României a Consiliului UE, Coeziunea, o valoare comună europeană, ministrul român al afacerilor externe a subliniat valențele acesteia pentru relațiile dintre UE și ASEAN.

UE și ASEAN împărtășesc aceleași valori fundamentale și se confruntă cu provocări similare. Este necesară o abordare comună a temelor globale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea cibernetică și combaterea extremismului. Toate acestea bazate pe susținerea unor obiective comune: promovarea multilateralismului, a integrării regionale, a comerțului deschis și echitabil, a ordinii internaționale bazate pe reguli și a soluționării pașnice a disputelor”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu.

În acest context a punctat provocările de securitate din vecinătatea europeană și preocuparea comună privind securitatea cibernetică, făcând apel la o abordare solidară UE-ASEAN. Totodată, s-a referit și la oportunitățile de colaborare bi-regională din domeniul conectivității, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea interumană a conectivității, în cadrul căreia educația deține un rol cheie.

Concluziile Reuniunii ministeriale au vizat aprofundarea relațiilor UE – ASEAN în 2019. Consiliul UE a reiterat sprijinul acordat pentru integrarea regională a ASEAN și a subliniat importanța promovării unor legături mai strânse privind comerțul și investițiile cu ASEAN, reamintind angajamentul său de a consolida cooperarea în domeniul securității.

În marja reuniunii, șeful diplomației române a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Malaysiei, Dato’ Saifuddin Abdullah. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu, a reiterat interesul României pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării economice bilaterale. A subliniat prioritatea acordată de România aspectelor privind comutarea sentinței celor doi cetățeni români condamnați definitiv la moarte în Malaysia și asigurarea unui tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deținut, aflat încă în curs de judecată. De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat apreciere pentru colaborarea excelentă dintre cele două state în cadrul organizațiilor internaționale.

Informaţii suplimentare:

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus Secretarul General Lim Jok Hoi, cu rang de ministru. Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale.

Related posts

Reuniune a Comitetului pentru Ocuparea Forței de Muncă, găzduită la București

Alexandru Stefan

Politica digitală după 2020 − Consiliul adoptă concluzii

Alexandru Stefan

Președinția și Parlamentul au ajuns la un acord politic privind indicii de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon

Iulian Anghel