-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Afaceri externe Știri

Uniunea Europeană își propune dezvoltarea unui Parteneriat strategic cu Asia de Sud-Est

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a condus delegația României la cea de-a 22-a Reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (UE-ASEAN), care s-a desfăşurat la Bruxelles, la 21 ianuarie 2019. Reuniunea ministerială a avut ca temă principală de dezbatere relaţia UE-ASEAN şi avansarea relațiilor spre încheierea unui parteneriat strategic bi-regional.

În intervenţia sa, şeful delegaţiei române a abordat perspectiva stabilirii parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și ASEAN, care va reflecta relevanța celor două organizații în arhitectura regională și globală. Sub sloganul Președinției României a Consiliului UE, Coeziunea, o valoare comună europeană, ministrul român al afacerilor externe a subliniat valențele acesteia pentru relațiile dintre UE și ASEAN.

UE și ASEAN împărtășesc aceleași valori fundamentale și se confruntă cu provocări similare. Este necesară o abordare comună a temelor globale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea cibernetică și combaterea extremismului. Toate acestea bazate pe susținerea unor obiective comune: promovarea multilateralismului, a integrării regionale, a comerțului deschis și echitabil, a ordinii internaționale bazate pe reguli și a soluționării pașnice a disputelor”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu.

În acest context a punctat provocările de securitate din vecinătatea europeană și preocuparea comună privind securitatea cibernetică, făcând apel la o abordare solidară UE-ASEAN. Totodată, s-a referit și la oportunitățile de colaborare bi-regională din domeniul conectivității, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea interumană a conectivității, în cadrul căreia educația deține un rol cheie.

Concluziile Reuniunii ministeriale au vizat aprofundarea relațiilor UE – ASEAN în 2019. Consiliul UE a reiterat sprijinul acordat pentru integrarea regională a ASEAN și a subliniat importanța promovării unor legături mai strânse privind comerțul și investițiile cu ASEAN, reamintind angajamentul său de a consolida cooperarea în domeniul securității.

În marja reuniunii, șeful diplomației române a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Malaysiei, Dato’ Saifuddin Abdullah. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu, a reiterat interesul României pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării economice bilaterale. A subliniat prioritatea acordată de România aspectelor privind comutarea sentinței celor doi cetățeni români condamnați definitiv la moarte în Malaysia și asigurarea unui tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deținut, aflat încă în curs de judecată. De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat apreciere pentru colaborarea excelentă dintre cele două state în cadrul organizațiilor internaționale.

Informaţii suplimentare:

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus Secretarul General Lim Jok Hoi, cu rang de ministru. Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale.

Related posts

Consiliul Uniunii Europene a adoptat directivele de negociere pentru încheierea unor acorduri comerciale cu SUA

Iulian Anghel

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (6 iunie, Luxemburg) – declarația de presă a ministrului Ana Birchall

Alexandru Stefan

Informare de presă – Conferința internațională ”Consolidarea rezilienței la dezastre naturale”

Iulian Anghel