15.9 C
Bucharest
23 martie 2023
Afaceri externe Știri

Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri europene

Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri europene a avut loc la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 21-22 ianuarie 2019.

Reuniunea organizată de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene i-a reunit pe directorii generali pentru afaceri europene din toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și reprezentanți ai Secretariatului General al Consiliului, ai Comisiei Europene şi ai Cabinetului Președintelui Consiliului European. La eveniment au participat, de asemenea, la invitația Președinției României la Consiliul UE, și reprezentanții țărilor candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Acest tip de reuniune reprezintă o oportunitate pentru directorii generali pentru afaceri europene de a avea un schimb deschis de opinii asupra evoluțiilor majore la nivel european şi a priorităților de acțiune la nivelul Uniunii Europene.

Cu ocazia reuniunii informale din București, directorii generali au avut discuții de substanță pe tema priorităților cuprinse în programul de lucru al Președinției României la Consiliul UE. A reieșit sprijinul pentru prioritățile Președinției române, care sunt adaptate contextului european actual, precum și pentru avansarea dosarelor de interes major pentru viitorul construcției europene, la finalul acestui ciclu instituțional.

A fost apreciat accentul pus de Președinția României a Consiliului asupra principiului coeziunii europene, ales ca motto al programului său de priorități, participanții la reuniune subliniind că acesta trebuie să ghideze acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene în gestionarea cu succes a provocărilor actuale.

A reieșit, de asemenea, aprecierea pentru atenția acordată de către Președinția României politicii de extindere, esențială pentru prosperitatea și stabilitatea întregului continent european.

Totodată, reuniunea a fost un bun prilej de a reliefa așteptările statelor membre referitor la modul de abordare a negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii, din discuții reieșind voința comună de a identifica modalități eficiente de avansare a discuțiilor, cu obiectivul atingerii unui acord pentru un buget al Uniunii în toamna anului 2019. Totodată, a fost subliniată importanța unui buget care să răspundă provocărilor actuale și să continue implementarea politicilor care au contribuit la creștere, care să fie orientat către așteptările și preocupările cetățenilor europeni, oferindu-le acestora beneficii concrete.

În discuția pe tema viitorului Uniunii, directorii generali pentru afaceri europene au evidențiat valoarea adăugată a acțiunii europene pe multiple paliere, rezultat al efortului comun și al implicării statelor membre şi al instituțiilor europene. A reieșit necesitatea de a construi în continuare pe baza acestor progrese pentru a consolida încrederea cetățenilor în construcția europeană și a concentra acțiunea UE pe acele domenii care fac mai vizibile beneficiile proiectului european, precum consolidarea pieței interne și a celor patru libertăți de circulație, creșterea economică sau securitatea europeană.

Related posts

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene cu ocazia Zilei Europei

Alexandru Stefan

Siguranța feroviară și conectivitatea cu Regatul Unit în eventualitatea unui Brexit fără acord – Consiliul convine asupra poziției sale

Alexandru Stefan

Reuniunea Informală a Comitetului Special Athena, București, 7-8 martie 2019

Alexandru Stefan