15.9 C
Bucharest
23 martie 2023
Afaceri economice și financiare Știri

Eugen Teodorovici, în Comisia ECON a Parlamentului European: „O Europă a convergenței este tema de bază a agendei Președinției României la ECOFIN“

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a prezentat astăzi, la Bruxelles, în cadrul Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) a Parlamentului European, prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în domeniul economic și financiar.

Atât în cadrul prezentării sale, cât și în răspunsurile la întrebările adresate de europarlamentarii din Comisia ECON, ministrul român a trasat principalele direcții de acțiune ale Președinției române la nivelul Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), punând accentul pe nevoia livrării de rezultate concrete pentru cetățenii europeni și pe menținerea unității proiectului european într-un moment cu multe provocări.

Cetățenii europeni, aspirațiile și preocupările acestora vor fi în centrul Președinției române. Ambiția noastră este să avansăm și să finalizăm cât mai multe dosare legislative prioritare, pentru a aduce rezultate concrete pentru cetățenii Uniunii Europene. România preia Președinția Consiliului UE într-un moment important pentru Uniune, marcat de provocări uriașe. În acest context, menținerea integrității proiectului european și a coeziunii între statele membre reprezintă obiective esențiale ale Uniunii Europene, la care, cu siguranță, vom contribui, a declarat în acest sens ministrul Teodorovici.

În discursul său, ministrul român a făcut trimitere și la necesitatea unei bune cooperări între toate instituțiile europene, precum și a unei implicări constructive și transparente a tuturor statelor membre în consolidarea proiectului european.Din această perspectivă, o colaborare constructivă, deschisă și pragmatică a Consiliului UE cu Parlamentul European este importantă pentru Președinția României, cu atât mai mult cu cât avem în față o serie extinsă de trialoguri și consultări, mai ales sub presiunea impusă de apropiatele alegeri europene”, a subliniat în context ministrul Eugen Teodorovici.

Legat de agenda Consiliului ECOFIN în primele 6 luni ale acestui an, ministrul român a amintit ca domenii principale aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, inclusiv prin consolidarea Uniunii Bancare și dezvoltarea în continuare a Uniunii Piețelor de Capital, o impozitare echitabilă și eficientă, asigurarea coordonării și cooperării politicilor economice la nivel european pentru consolidarea performanțelor și întărirea rezilienței economiilor.

Nu în ultimul rând, ministrul Teodorovici a subliniat că, în următoarele șase luni, o Europă a convergenței este tema de bază a agendei Președinției României la ECOFIN.

Obiectivele noastre generale sunt de a promova convergența economică și socială și de a îmbunătăți funcționarea pieței unice. Ne vom concentra pe reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și dintre diferite categorii socio-economice pentru a întări coeziunea economică și socială la nivelul UE, a conchis ministrul român.

Related posts

Reuniunea miniștrilor de interne din Uniunea Europeană

Alexandru Stefan

Fondul european de ajustare la globalizare: Consiliul convine asupra poziției sale

Alexandru Stefan

Consiliul confirmă acordul Președinției române la Consiliul UE cu Parlamentul European privind cei mai periculoși poluanți din lume

Iulian Anghel