Afaceri curente
Consiliul Afaceri Externe (21 ianuarie) a debutat cu o discuție despre afacerile curente. Miniștrii de externe au examinat pe scurt principalele chestiuni presante de pe agenda internațională, inclusiv situația din Republica Democratică Congo, Venezuela și Siria. Au fost menționate totodată adoptarea concluziilor Consiliului privind situația din Nicaragua și primele desemnări din cadrul noului regim de sancțiuni al UE împotriva utilizării și proliferării armelor chimice. Înaltul Reprezentant și miniștrii afacerilor externe s-au referit de asemenea la atacul cu bombă comis la 17 ianuarie 2019 la Bogotá, în Columbia, precum și la evoluțiile recente referitoare la Yemen.
Dezinformare
Am discutat despre dezinformare, mai ales în perspectiva alegerilor europene. Ne-am concentrat foarte mult pe necesitatea de a lua în calcul toate tipurile diferite de dezinformare, provenind atât din interiorul UE, cât și din afara acesteia și luând forme variate. Am decis să facem rapid progrese pe această temă și să dăm dovadă de hotărârea fermă de a pune în aplicare planul de acțiune
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate
Consiliul a luat în discuție planul de acțiune împotriva dezinformării, prezentat de Înaltul Reprezentant și de Comisia Europeană la 5 decembrie 2018. Miniștrii de externe și-au exprimat sprijinul ferm pentru planul de acțiune comun.
Ei au avut un schimb de opinii referitor la punerea în aplicare a planului de acțiune, axându-se asupra aspectelor sale externe. Miniștrii au subliniat că este necesar să se ajungă la un răspuns comun și cuprinzător pentru provocările în materie de securitate pe care le reprezintă ingerința străină, respectând totodată abordările naționale și protejând libertatea de exprimare și libertatea mass-mediei.
Ei au evidențiat crearea unui „sistem de alertă timpurie” al UE pentru schimbul de experiență și de bune practici, precum și pentru a promova acțiunea coordonată, mai ales prin campanii de sensibilizare. Miniștrii au subliniat că este necesar să se coopereze cu societatea civilă în scopul combaterii dezinformării, inclusiv cu OSC-uri, ONG-uri, cu mediul de afaceri și mediul universitar, precum și să se colaboreze cu parteneri internaționali, îndeosebi NATO și G7, astfel încât dezinformarea să fie combătută cu mai multă eficacitate. Ei au subliniat de asemenea că este important să se contribuie la consolidarea rezilienței țărilor învecinate.
În concluzie, Consiliul a afirmat că dezinformarea ar trebui abordată în contextul mai larg al ingerinței străine, al amenințărilor hibride și al comunicării strategice, cu capacități operaționale consolidate ale UE. Prin aceasta se înțelege și consolidarea celor trei grupuri operative pentru comunicare strategică din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, care au fost create pentru a promova discursurile bazate pe fapte privind UE în vecinătatea estică, în vecinătatea sudică și în Balcanii de Vest.
Relațiile UE-Liga Statelor Arabe
Miniștrii de externe au avut o discuție de pregătire a reuniunii ministeriale UE-Liga Statelor Arabe (LSA) care se va derula la Bruxelles la 4 februarie 2019, înaintea primului summit UE-LSA programat pentru 24-25 februarie 2019 la Sharm el-Sheik, în Egipt.
Consiliul a reafirmat importanța unui parteneriat puternic UE-LSA. Miniștrii de externe au discutat despre necesitatea de a coopera cu LSA în privința unei mari diversități de chestiuni și provocări comune, cum ar fi multilateralismul, comerțul și investițiile, lupta împotriva terorismului, migrația, schimbările climatice și aspecte regionale.
Relațiile UE-ASEAN
Consiliul a purtat discuții despre cea de a 22-a reuniune ministerială UE-ASEAN care s-a desfășurat în aceeași zi la Bruxelles. Consiliul a adoptat concluzii privind relațiile UE-ASEAN.