15.9 C
Bucharest
23 martie 2023
Apărare Știri

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din ţările membre ale UE la Bucureşti

În contextul exercitării de către România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, va avea loc, în zilele de 30 și 31 ianuarie 2019, reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE. Evenimentul se va desfășura la Palatul Regal și la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Reuniunea informală va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini şi va fi găzduită de către ministrul apărării naționale, Gabriel Leș. La lucrările reuniunii au fost invitaţi să participe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi Secretarul General adjunct al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.

Reuniunea va debuta miercuri, 30 ianuarie, la Palatul Regal, cu o cină de lucru având ca temă „Femeile, Pacea şi Securitatea”, un domeniu de interes comun pentru UE, NATO și ONU. De asemenea, va fi discutat și modul prin care activitățile circumscrise acestui domeniu pot fi integrate în misiuni de menținere a păcii și management al crizelor.

Joi, 31 ianuarie, în cea de-a doua zi a reuniunii, miniștrii se vor întâlni la Palatul Parlamentului pentru a dezbate stadiul şi perspectivele implementării Strategiei Globale a UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună. Se va pune accent pe progresul înregistrat în derularea iniţiativelor din domeniul apărării, pe modalităţile de asigurare a coerenţei diverselor iniţiative din domeniul apărării europene, din perspectiva transpunerii în practică a deciziilor Consiliului UE, precum și pe utilizarea instrumentelor optime aflate la dispoziţia Uniunii pentru valorificarea potenţialului inovării şi cercetării tehnologice, în sprijinul forţelor armate ale statelor membre.

Informaţii practice:
1. ACREDITARE

  • Accesul jurnaliştilor la reuniune se face exclusiv în baza acreditării de presă, care se realizează pe site-ul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene la adresa: https://accreditation.romania2019.eu/;
  • Termenul limită pentru acreditare este 20 ianuarie 2019;
  • Ecusoanele de acreditare pot fi ridicate exclusiv de la Palatul Parlamentului – Centrul de Acreditare al Preşedinţiei României la Consiliul UE, situat la intrarea S2 (Bucureşti, Str. Izvor, nr. 2-4);
  • Pentru ridicarea ecusoanelor de acreditare, este nevoie să prezentaţi aprobarea acreditării şi cartea de identitate sau paşaportul.

2. CENTRUL DE PRESĂ

  • Pe durata reuniunii, Centrul de Presă va funcţiona la Palatul Parlamentului (Bucureşti, Str. Izvor, nr. 2-4), intrarea A3/S2;
  • Imagini de la activităţi vor putea fi preluate de la TVR, broadcaster oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

3. PROGRAM MEDIA PRELIMINAR
Miercuri, 30 ianuarie 2019
Cina de lucru cu tema “Femeile, Pacea şi Securitatea”:
Evenimentul nu este deschis mass-media, imagini de la activitate fiind puse la dispoziţie de către organizatori pe site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul UE.
Joi, 31 ianuarie 2019
Reuniunea informală a miniştrilor apărării din UE:
08.30-08.50: Declaraţii la sosire;
08.50-09.00: Oportunităţi de imagini la începutul reuniunii;
11.15-11.45: Fotografia de grup;
12.00-12.30: Conferinţa de presă.

4. CONFERINŢA DE PRESĂ
Conferinţa de presă a reuniunii va fi susţinută de către Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, şi ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, în jurul orei 12.00.

Descarcă ghidul media

Related posts

Uniunea bancară: ambasadorii la UE aprobă pachetul complet de măsuri de reducere a riscurilor

Alexandru Stefan

Prezidarea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în calitate de reprezentant al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a celei de-a zecea Conferințe Interguvernamentale de Aderare cu Serbia

Iulian Anghel

Conferință privind cercetarea și inovarea în domeniul capabilităților pentru apărăre

Iulian Anghel