10.6 C
Bucharest
16 octombrie 2021
Afaceri externe Știri

Comunicat de presă pe tema rezultatului votului semnificativ („meaningful vote”) privind Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană

Ministerul Afacerilor Externe regretă rezultatul votului desfășurat marți seară, 15 ianuarie a.c., în Camera Comunelor din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din UE și Declarația politică privind cadrul relațiilor viitoare.

Respectăm procedurile interne ale Marii Britanii și sperăm că dezbaterea politică din Marea Britanie pe tema Brexit va permite identificarea unei soluții politice care să întrunească susținerea majorității deputaților britanici. În acest sens, așteptăm propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la pașii de urmat și acțiunile pe care le are în vedere în perioada următoare.

Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o prioritate majoră pe agenda Guvernului României, în special din perspectiva finalizării acestuia pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Considerăm că Acordul de retragere oferă un fundament juridic solid pentru ieșirea Marii Britanii din UE și limitează consecințele negative generate de Brexit, oferind certitudine cetățenilor europeni din Regatul Unit, dar și mediului de afaceri.

Pe tot parcursul procesului de negociere, UE27 a dovedit constant deschidere pentru identificarea unei soluții acceptabile pentru ambele părți. În calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România menține un dialog constant cu celelalte instituții și state membre, în vederea conturării unei abordări unitare, în conformitate cu orientările Consiliului European și cu principiile agreate la nivelul UE27.

Totodată, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va urmări cu prioritate adoptarea accelerată a tuturor propunerilor legislative necesare, astfel încât UE27 să fie pregătită la data retragerii Marii Britanii.

Related posts

Reuniunea agenților care reprezintă statele membre UE înaintea CJUE, organizată sub egida Președinției României la Consiliul UE

Alexandru Stefan

Președinția română a Consiliului UE a început negocierile cu Parlamentul European pentru asigurarea celor mai bune premise de utilizare a viitorilor bani europeni, prevăzuți prin Politica de Coeziune

Alexandru Stefan

Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 9 mai

Alexandru Stefan