5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Afaceri Interne Știri

Ministrul Carmen Dan a avut întâlniri bilaterale la Strasbourg cu membrii Parlamentului European pe prioritățile din domeniul afacerilor interne

Cu ocazia vizitei de lucru efectuată de Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, la Strasbourg, pentru prezentarea priorităţilor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European și cu preşedintele Conferinţei Preşedinţilor de Comisii.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, ministrul român a reiterat angajamentul Președinției României la Consiliul UE de a contribui la avansarea celor mai importante dosare legislative din domeniul afacerilor interne, care au ca reper siguranța cetățenilor, și a solicitat sprijinul membrilor Comisiei LIBE pentru obținerea de progrese semnificative în cadrul trialogurilor.

Totodată, ministrul român a menționat eforturile intense care au loc la nivel tehnic în ceea ce privește dosarul referitor la asigurarea interoperabilității sistemelor de informații ale UE pentru gestionarea frontierelor, migrație și securitate.
Pe palierul asigurării securității frontierelor externe, ministrul Carmen Dan a reamintit că una dintre prioritățile președinției României la Consiliul UE este consolidarea mandatului Frontex.
Oficialul român a menționat că Președinția României la Consiliul UE va depune eforturi în vederea obținerii unui acord în cadrul Consiliului pentru a începe trialogurile cu Parlamentul European cât mai curând posibil. În egală măsură a subliniat intenția de a ajunge la un acord inter-instituțional înainte de sfârșitul legislaturii, atât în ceea ce privește Agenția Frontex, cât și referitor la modificarea Codului Frontierelor Schengen privind controalele la frontierele interne.

În timpul întrevederii cu Cecilia Wikstrom, preşedintele Conferinţei Preşedinţilor de Comisii și raportor al Parlamentului European pentru reforma Regulamentului Dublin, ministrul român al afacerilor interne a insistat asupra inițiativelor din domeniul azilului, precizând că ”Președinția României la Consiliul UE va continua discuțiile pentru identificarea unor soluții care să reflecte echilibrul necesar între responsabilitate și solidaritate, făcând astfel mai eficient Sistemul european de azil. Vom face eforturi să avansăm lucrările, pe baza orientărilor Consiliului European.”

Related posts

Consiliul Agricultură și Pescuit – președinția română își va prezenta prioritățile politice și programul de lucru

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a secretarilor de stat și secretarilor generali din ministerele afacerilor externe ale statelor UE

Adrian Epure

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea informală cu statele candidate, în marja reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene

Alexandru Stefan