17.3 C
Bucharest
23 martie 2023
Știri

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, Danuta Hübner și cu Prim-vicepreședintele Parlamentului European, Mairead McGuinness

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, în data de 15 ianuarie 2019, întrevederi cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, Danuta Hübner și cu Prim-vicepreședintele Parlamentului European, Mairead McGuinness, în marja vizitei oficiale efectuate de delegația condusă de Prim-ministrul României, la Strasbourg.

Principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii bilaterale cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, Danuta Hübner, au vizat prioritățile României pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene și o serie de dosare instituționale aflate pe agenda Comisiei pentru Afaceri Constituționale în perioada următoare.

De asemenea, a fost abordată și tema pregătirilor la nivel european pentru desfășurarea alegerilor europene. George Ciamba și Danuta Hübner au evidențiat importanța bunei derulări a proximului exercițiu electoral european care se va desfășura în mai 2019. Din acest punct de vedere, a fost întărită necesitatea accelerării demersurilor în scopul promovării dezbaterilor democratice, combaterii fenomenului dezinformării și derulării unor alegeri libere şi corecte.

Discuția cu Prim-vicepreședintele Parlamentului European, Mairead McGuinness, s-a concentrat pe aspecte privind dimensiunea parlamentară a Președinției României, fiind evidențiată buna colaborare la nivel național între legislativ și executiv în exercitarea mandatului de Președinție a Consiliului UE.

Totodată, din discuțiile cu ambii oficiali ai Parlamentului European a reieșit convingerea că evoluțiile privind procesul Brexit trebuie să reflecte în continuare unitatea la nivelul statelor membre. “Acordul de retragere agreat la nivel politic de către UE și Marea Britanie rămâne cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale Brexit-ului pentru ambele părți”, a precizat ministrul George Ciamba.

Cele două întâlniri au reprezentat un bun prilej pentru a reafirma interesul României, în calitate de Președinție a Consiliului UE, de a derula mandatul în spiritul unei bune cooperări cu Parlamentul European, partener instituțional cheie, în scopul avansării și finalizării dosarelor curente aflate pe agenda europeană. Totodată, a reieșit dorința de a lucra în strânsă cooperare pe durata Președinției României la Consiliul UE, pentru a asigura progresele necesare cu privire la aceste dosare.

Informații suplimentare:

Prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și viziunea asupra viitorului Uniunii au fost prezentate la data de 15 ianuarie 2019, în plenul Parlamentului European de către Prim-ministrul României.

Programul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este disponibil aici: https://www.romania2019.eu/wp-content/uploads/2017/11/ro_program_ropres2019.pdf

Related posts

Expoziție de artă 3D cut art- Conexiuni, inaugurată la Bruxelles de Președinția României la Consiliului UE

Iulian Anghel

Conferința și Întâlnirea Plenară a Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană

Tatiana Hagiescu

Ministrul Mediului a preluat Președinția Consiliului ENVI

Adrian Epure