-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Afaceri generale Știri

Consiliul Afaceri Generale – prioritățile președinției române

Consiliul a audiat o prezentare privind prioritățile președinției române.
Acestea sunt structurate în jurul a patru piloni:

  • Europa convergenței
  • Europa siguranței
  • Europa, actor global
  • Europa valorilor comune

„Am onoarea de a prezida Consiliul Afaceri Generale în cursul primei președinții române a Consiliului. Mandatul nostru va avea loc în cursul unui semestru deosebit de dinamic, marcat de Brexit, de negocierile cu privire la următorul cadru financiar multianual, de ultima etapă a procesului de reflecție cu privire la viitorul Europei, precum și de alegerile pentru Parlamentul European. În acest moment important, dorim să ne concentrăm asupra construirii unei UE mai puternice și mai unitare. Suntem hotărâți să transformăm prima noastră Președinție a Consiliului într-un succes.”

George Ciamba, ministrul delegat român pentru afaceri europene

Următorul cadru financiar multianual

Miniștrii au primit informații cu privire la organizarea discuțiilor referitoare la cadrul financiar multianual pentru 2021-2027 în următoarele luni.

În cadrul reuniunii lor din 13-14 decembrie 2018, liderii UE au salutat lucrările pregătitoare intense desfășurate pe parcursul președinției austriece. Aceștia au invitat președinția română să elaboreze o orientare pentru următoarea etapă a negocierilor, pentru a se ajunge la un acord în cadrul Consiliului European în toamna anului 2019.

Președinția a informat Consiliul că intenționează să continue discuțiile la nivel tehnic și politic în vederea realizării de progrese semnificative cu privire la structura și conținutul următorului cadru financiar multianual. În același timp, lucrările intense cu privire la diverse propuneri sectoriale vor continua.

„Bugetul Europei trebuie să reflecte felul în care vrem să arate Europa în viitor. Trebuie să ne asigurăm că rezultatul acestor negocieri este echilibrat și adaptat la nevoile și așteptările cotidiene ale cetățenilor Europei. Suntem hotărâți să pregătim terenul necesar pentru a asigura ajungerea în timp util la un acord cu privire la următorul cadru financiar multianual.

George Ciamba, ministrul delegat român pentru afaceri europene

Măsurile UE împotriva dezinformării

Miniștrii au desfășurat un schimb de opinii cu privire la modalitățile de a răspunde la dezinformare, ținând seama în special de următoarele alegeri europene. Această discuție are loc în urma unei serii de inițiative recente privind combaterea dezinformării, precum și a solicitărilor Consiliului European de a elabora un răspuns coordonat.

În cursul reuniunii din 13-14 decembrie 2018, liderii UE au solicitat punerea în aplicare promptă și coordonată a planului comun de acțiune pentru combaterea dezinformării, prezentat de Comisie și de Înaltul Reprezentant la 5 decembrie 2018. Miniștrii au discutat despre care elemente ale planului de acțiune ar trebui abordate în mod prioritar, despre modul de a asigura coerența dintre dimensiunea internă și cea externă, precum și despre modalități de a spori gradul de conștientizare a publicului cu privire la această chestiune.

„Dezinformarea a devenit una dintre principalele provocări ale democrațiilor noastre. Pentru a asigura un răspuns eficace, sunt necesare eforturi comune care să implice UE, statele membre, platformele online și societatea civilă. Se impun acțiuni urgente în special înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019, însă trebuie să dezvoltăm și o strategie pe termen lung, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale.”

George Ciamba, ministrul delegat român pentru afaceri europene

Alte puncte

De asemenea, Consiliul a analizat situația actuală a dosarelor legislative în vederea încheierii ciclului legislativ.

În cursul prânzului informal, miniștrii au discutat despre modalități de a îmbunătăți comunicarea despre Europa cu cetățenii.

Related posts

Conferința la nivel înalt „Mai multă reziliență pentru asigurarea de alegeri libere și corecte”

Alexandru Stefan

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la cina oficială oferită de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani

Alexandru Stefan

Consiliul Afaceri Externe, 13/05/2019 – principalele rezultate

Alexandru Stefan