1.1 C
Bucharest
3 februarie 2023
Afaceri externe Pregătirea Președinției Știri

România este pregătită pentru a intra în zona Euro și în Schengen. Bucureștiul axează Președinția UE pe valoarea coeziunii

Gerardo Pelosi, Il Sole 24 Ore

ROMA, 8 ianuarie 2019

Este o președinție UE, aceea a României, preluată la 1 ianuarie 2019, care va avea în mod inevitabil impact asupra campaniei electorale pentru alegerile europene din mai. Și totuși, Guvernul de la București, încă în afara zonei Euro și a spațiului Schengen, dorește să transforme acest exercițiu într-un punct de cotitură pe planul politicii interne, în concomitență cu aniversarea Centenarului Marii Uniri.

Cel puțin, aceasta este dorința Guvernului de la București și a noului ministru al Afacerilor Europene George Ciamba, în ajunul întâlnirii care va avea loc joia viitoare în capitala României cu Colegiul Comisarilor Europeni. Motto-ul Președinției este „Coeziunea, o valoare europeană comună”. Despre migrație, precum a explicat ministrul Ciamba în acest interviu acordat Il Sole 24 Ore, președinția română se va axa pe necesitatea unei responsabilități împărtășite. În ceea ce privește intrarea României în zona Euro, ministrul Ciamba își exprimă încrederea într-o hotărâre rapidă,  precum și în cazul aderării la spațiul Schengen.

Garardo Pelosi: Domnule ministru Ciamba, începutul Președinției României a fost precedat de o polemică internă între președintele Iohannis și premierul Dăncilă pe tema capacității reale a țării de a conduce UE. România poate să se declare pregătită acum pentru noua provocare?

George Ciamba: Procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE a debutat în timp util și s-a desfășurat într-o manieră susținută și adecvată care să asigure preluarea optimă a mandatului la 1 ianuarie.  A fost un proces de pregătire laborios și minuțios. Cu toate acestea, printr-un efort susținut al întregii administrații publice din România, am reușit să transformăm acest exercițiu într-un proiect național în care suntem pe deplin implicați. Îmi exprim încrederea în capacitatea României de a asigura un mandat de succes. Viziunea pe care o vom proiecta pe durata mandatului nostru la Președinția Consiliului UE va fi axată pe principiul coeziunii, reflectat, de altfel, și în motto-ul Președinției, „Coeziunea, o valoare comună europeană”.

În ce stadiu este parcursul, demarat de mai mult timp, al aderării României la zona euro?

Aderarea României la zona euro este una dintre prioritățile țării noastre în UE, având în vedere obiectivul deja asumat prin Tratatul de aderare. România urmărește atent dosarele legate de consolidarea Uniunii Economice și Monetare, atât din perspectiva de stat membru non-euro, cât și de stat aspirant la zona Euro. România are o economie în puternică creștere și o monedă stabilă. Dacă vom reuși să păstrăm cele două elemente la fel și înainte de aderarea la zona euro, estimăm că nu vom avea probleme deosebite.

Cum evoluează negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen?

România a dovedit că este un partener responsabil și angajat în cadrul Uniunii Europene, contribuind substanțial la eforturile comune de îmbunătățire a securității interne a Uniunii. Țara noastră este interesată să protejeze libera circulație a persoanelor și să contribuie la buna funcționare a spațiului Schengen. Aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv legitim al României și reprezintă un angajament care derivă din Tratatul de Aderare. Recenta rezoluție a Parlamentului European din 11 decembrie reconfirmă faptul că România este pe deplin pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen.

Care este viziunea României privind gestionarea fenomenului migrației?

Migrația este un fenomen complex, care necesită măsuri cuprinzătoare. Chiar dacă nu ne mai aflăm în condițiile unei crize a migrației, precum cea din 2015, rămân o serie de provocări importante în gestionarea acestui fenomen. Italia se numără, de altfel, în continuare printre statele membre cele mai afectate de acest fenomen, și pentru care subiectul prezintă o importanță și sensibilitate deosebite. Vom continua să susținem, și din postura de Președinție, demersurile și instrumentele vizând o abordare cuprinzătoare a fenomenului, prin continuarea inițiativelor de cooperare pe dimensiunea externă, în dialogul cu statele terțe de origine și de tranzit. Trebuie să continuăm sprijinul UE, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru toate regiunile cu potențial de migrație. Din această perspectivă, inițiativele Comisiei Europene și cele individuale ale unor state membre, precum Italia, privind consolidarea cooperării cu statele din Africa sunt extrem de utile.

Related posts

Interoperabilitatea sistemelor de informații ale UE: Consiliul adoptă două regulamente

Alexandru Stefan

Conectivitatea de bază a transportului rutier în eventualitatea unui Brexit fără acord – acord provizoriu cu Parlamentul

Iulian Anghel

Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112. Oamenii 112

Alexandru Stefan