0.6 C
Bucharest
5 februarie 2023
Sănătate și protecția consumatorului Știri

Reuniune a „Grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale“

Marți, 8 ianuarie, a avut loc la Bruxelles prima reuniune a „Grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale“.

„Tratăm acest mandat cu maximă responsabilitate și seriozitate. Vom continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE temele cu impact și beneficii pentru pacienți. Scopul principal al activităților pe timpul mandatului este garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni. Avem de gestionat un dosar legislativ destul de complex pe care l-am preluat de la colegii austrieci. Este vorba despre Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA) pentru care vom depune toate eforturile pentru un progres. De asemenea, vom propune spre dezbatere teme de actualitate precum rezistența antimicrobiană și mobilitatea pacientului, care vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității serviciilor si asistenței medicale pentru pacienții europeni. Vom încerca să găsim soluții și pentru îmbunătățirea prevenției prin vaccinare. Nu vrem să pierdem timpul, mai ales că în a doua parte a mandatului nostru vor fi în desfășurare și alegerile europarlamentare. De aceea am demarat lucrările chiar de astăzi (n.r. – marți, 8 ianuarie), când am organizat la Bruxelles prima reuniune pe sănătate, cu echipele tehnice și atașații pe sănătate ai statelor membre UE”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Conform agendei reuniunii de lucru de azi, 8 ianuarie, în prima parte a zilei echipa Ministerului Sănătății a prezentat reprezentanților Statelor Membre (SM) prezenți la reuniunea comună a „Grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale“, prioritățile României, atât cele generale, cât și cele sectoriale pe sănătate, precum și calendarul evenimentelor programate pe domeniu în perioada mandatului României.

În a doua parte a lucrărilor, experții SM au continuat negocierile, la nivel tehnic, asupra dosarului legislativ legat de Propunerea de Regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale și de modificare a Directivei 2011/24/UE (Regulament HTA). Regulamentul vizează modul în care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi introduse in statele membre.

„Obiectivul României pentru acest dosar vizează relansarea discuțiilor pe fond, lăsând pentru moment deoparte articolele care au făcut subiectul negocierilor în timpul președinției austriece. Astfel, ne vom concentra pentru început pe negocierea art. 12 – 18 ale propunerii, mai exact pe subiectul Consultărilor Știintifice Comune (Joint scientific consultation). Am început printr-o prezentare a modului în care se desfășoară acest proces premergător evaluărilor clinice în cadrul rețelei EUnetHTA , pentru a avea un punct de pornire în discuții. Mai departe, pornind de la punctele de vedere ale statelor membre, vom continua negocierile pentru identificarea punctelor comune, în vederea elaborării ulterioare a unui text progres”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde, pe lângă propunerea legislativă de Regulament HTA, cinci teme prioritare: rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth).

Related posts

Ministrul Rovana Plumb a prezentat prioritățile Președinției României în domeniul transporturilor

Tatiana Hagiescu

Participarea ministrului Teodor Meleșcanu la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (Gymnich)

Alexandru Stefan

Strategia digitală europeană post 2020, inteligența artificială și securitatea cibernetică, discutate la București de miniștrii comunicațiilor din UE

Iulian Anghel