6.8 C
Bucharest
27 martie 2023
Cultură Știri

Standul expozițional al României a fost amenajat în sala Atrium a clădirii Justus Lipsius

România exercită, timp de șase luni, începând cu data de 1 ianuarie 2019, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Manifestările culturale organizate cu această ocazie vor urmări promovarea bogăției moștenirii culturale, țările Uniunii Europene fiind legate atât de o istorie, cât și de un sentiment de apartenență la un spațiu cultural comun.

„Arhitectura este sculptură locuită“, spunea Constantin Brâncuşi, această frază reprezentând motto-ul expoziţiei organizate de România, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, în sala Atrium a clădirii Justus Lipsius a Consiliului Uniunii Europene.

Standul expoziţional al României a fost amenajat zilele acestea și este o reprezentare a unei secţiuni din ansamblul de la Târgu-Jiu al lui Constantin Brâncuși, respectiv Masa Tăcerii.

Acesta sugerează un spațiu de locuire urban, imaginar sau academic – Biblioteca, fiind subliniat, astfel, dialogul dintre diversele tipuri de locuire și diferitele genuri culturale. În interiorul standului vor fi corpuri de bibliotecă cu cărți ale autorilor români traduse în limbi de circulație internaţională.

„România va prezenta în Atrium un fragment din patrimoniul său cultural, integrat în spaţiul universal al culturii europene. Suntem gata să obținem rezultate concrete în cadrul Președinției rotative, în interesul cetățenilor europeni. Este o imensă onoare pentru cultura românească să aibă ocazia de a se manifesta în inima instituțională a Europei“, a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.

Related posts

Interoperabilitatea sistemelor de informații ale UE: Consiliul adoptă două regulamente

Alexandru Stefan

Uniunea bancară: Consiliul adoptă măsuri de reducere a riscurilor în sistemul bancar

Alexandru Stefan

Concluziile Consiliului European (articolul 50), 21 martie 2019

Alexandru Stefan