15.9 C
Bucharest
23 martie 2023
Afaceri generale Știri

Andosarea Programului Trio-ului Președințiilor – România, Finlanda, Croația – de către Consiliul Afaceri Generale

  Sampo Terho, ministrul pentru Afaceri Europene, Cultură și Sport al Finlandei, George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, Andreja Metelko-Zgombić, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Croației / Credit foto: Twitter ROinUE

MAE salută andosarea Programului Trio-ului  Președințiilor – România, Finlanda, Croația – de către Consiliul Afaceri Generale, desfășurat marți, 11 decembrie 2018, la Bruxelles.

Conform cutumei, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezentat în numele Trio-ului de Președinții România-Finlanda-Croația, principalele elemente ale Programului comun de lucru al Consiliului UE pentru următoarele 18 luni (1 ianuarie 2019-30 iunie 2020). În intervenția sa, ministrul delegat a mulțumit partenerilor finlandez și croat pentru excelenta colaborare în procesul de elaborare a programului de lucru și a evidențiat temele prioritare și principalele dimensiuni ale acestuia.

Oficialul român a arătat că cele trei state și-au propus un program de lucru realist, pragmatic și flexibil care să țină cont de perioada de tranziție în care va acționa acest Trio, capabil să se adapteze oricăror noi provocări care ar putea apărea în următoarele luni. Ministrul delegat Ciamba a pus accent pe cele trei elemente principale care vor defini acțiunile Trio-ului de Președinții, respectiv menținerea unității europene și consolidarea proiectului nostru european,  esențiale în contextul procesului Brexit și al alegerilor pentru Parlamentul European; respectarea priorităților politice agreate la nivel european; o comunicare eficientă privind viitorul Europei.

Ministrul delegat a exprimat angajamentul României, în calitate de primă Președinție a actualului Trio, de a asigura o tranziție facilă de la Trio-ul Estonia-Bulgaria-Austria și de a depune toate demersurile necesare în vederea avansării agendei europene, contând în același timp pe sprijinul statelor membre, precum și al instituțiilor europene în acest sens.

Elemente de background

Statele membre care dețin Președinția Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri“. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.

Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru cele șase luni de mandat. Trio-ul de Președinții România – Finlanda – Croația prezintă, față de alte Trio-uri, specificul de a se întinde pe perioada a două cicluri legislative, urmând a colabora pentru stabilirea obiectivelor pe termen lung și pregătirea unei agende comune pentru intervalul 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020.

Programul Trio-ului de Președinții România-Finlanda-Croația cuprinde o secțiune introductivă care definește cadrul de acțiune, misiunea și reperele de context ale celor trei Președinții. Secțiunile tematice ale documentului  sunt construite în jurul structurii Agendei Strategice a Uniunii (Strategic Agenda for the Union in Times of Change, convenită în cadrul reuniunii Consiliului European din 27 iunie 2014), prezentând obiectivele comune, agreate de cele trei Președinții pentru perioada ianuarie 2019 – iunie 2020, pe următoarele cinci domenii prioritare: locuri de muncă, creștere economică și competitivitate; capacitarea și protejarea cetățenilor; politici privind energia și clima; libertate, securitate și justiție; întărirea rolului Uniunii Europene ca actor global.

Related posts

Întrevederea ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul afacerilor externe din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov

Iulian Anghel

Ministrul Natalia Elena Intotero a prezidat prima reuniune informală la nivel ministerial în domeniul politicilor pentru diaspora

Alexandru Stefan

Participarea ministrului afacerilor europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (art.50)

Alexandru Stefan