2.7 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Afaceri externe Pregătirea Președinției Știri

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea CAE

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, 10 decembrie 2018, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum Balcanii de Vest, cooperarea UE – Uniunea Africană, Ucraina, Iran, Venezuela.

Discuția privind Balcanii de Vest s-a concentrat pe evoluțiile din regiune, inclusiv stadiul dialogului Belgrad-Priștina. Miniștrii au evaluat perspectivele de implementare a Acordului de la Prespa și situația post-electorală din Bosnia și Herțegovina, pledând pentru continuarea proceselor de reformă în întreaga regiune. Ministrul Teodor Meleșcanu a salutat oportunitatea abordării discuției privind Balcanii de Vest având în vedere dinamica ascendentă a relațiilor cu UE.

În aceeași linie, a împărtășit evaluarea României privind evoluțiile din regiune și a informat despre intenția Președinției României a Consiliului Uniunii Europene de a menține pe agenda de priorități Balcanii de Vest și procesul de extindere a UE, asigurând avansarea perspectivei europene în regiune, pe baza progreselor individuale. Dezbaterile privind cooperarea UE – Uniunea Africană au avut loc în pregătirea reuniunii ministeriale comune ce va avea loc la Bruxelles, în perioada 21-22 ianuarie 2019.

Ministrul român al afacerilor externe s-a referit la importanța viitoarei reuniuni din perspectiva implementării acțiunilor agreate cu prilejul summit-ului de Abidjan, din 2017. În acest context, a exprimat sprijinul pentru complementaritatea între noua Alianță Africa-Europa pentru investiții durabile și locuri de muncă, cu măsurile adoptate la Abidjan. A insistat asupra nivelului de ambiție și de asumare care trebuie avute în vedere ca principii de bază care să ghideze noul tip de parteneriat, care va depăși logica tradițională donator-beneficiar. În schimbul de opinii privind Ucraina a fost analizat contextul în care au avut loc tensiunile recente din Marea Neagră, din apropierea Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci, în condiţiile utilizării de către Rusia a forţei militare împotriva Ucrainei. A reieșit mesajul ferm al UE privind necesitatea detensionării situaţiei, eliberării echipajelor, reluării navigației şi respectării dreptului și angajamentelor internaţionale. În context, ministrul român al afacerilor externe a reiterat angajamentul şi sprijinul faţă de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi condamnarea şi nerecunoaşterea anexării ilegale a Crimeei.

La sesiunea dedicată Iranului, miniştrii de externe au trecut în revistă ultimele evoluţii privind Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune, precum şi dezvoltările la nivel regional şi internaţional.

În cadrul discuției privind Venezuela, miniștrii au avut un schimb de opinii referitor la eforturile comunității internaționale de a oferi soluții la criza internă, inclusiv în perspectiva preluării de către președintele Nicolas Maduro a unui nou mandat, la 10 ianuarie 2019.

În cursul dimineții, ministrul român de externe a participat alături de omologii europeni la un mic-dejun de lucru informal găzduit de către ministrul de externe austriac, Karin Kneissl, cu participarea președintelui Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC), Peter Maurer. Discuțiile au vizat cooperarea UE-ICRC în contextul crizelor umanitare, inclusiv Siria și Yemen.

În marja reuniunii CAE, ministrul Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere bilaterală cu Nikos Christodoulides, ministrul de extern al Republicii Cipru, prilej cu care au fost abordate subiecte de interes comun de pe agenda europeană și internațională, inclusiv aspecte legate de prioritățile României în perspectiva preluării Președinției Consiliului UE.

Related posts

Andosarea Programului Trio-ului Președințiilor – România, Finlanda, Croația – de către Consiliul Afaceri Generale

Alexandru Stefan

Cabine aerodinamice pentru autocamioane – acord provizoriu cu Parlamentul pentru o introducere mai rapidă pe piață

Alexandru Stefan

Principalele rezultate – Consiliul Afaceri Interne, 7 martie

Alexandru Stefan