11.2 C
Bucharest
22 martie 2023
Pregătirea Președinției Știri

Reuniunea informală a secretarilor de stat și secretarilor generali din ministerele afacerilor externe ale statelor UE

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, la 7 decembrie 2018, reuniunea informală a secretarilor de stat și secretarilor generali din ministerele afacerilor externe ale statelor membre ale Uniunii Europene și din Serviciul European de Acţiune Externă.

Acest eveniment are loc semestrial, înainte de debutul unei noi Președinții a Consiliului Uniunii Europene, reprezentând o oportunitate pentru prezentarea priorităților acesteia, precum și pentru discutarea unor subiecte de actualitate de pe agenda europeană.

Reuniunea a fost găzduită de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Cosmin Dinescu, beneficiind de participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.

Ministrul delegat a prezentat cei patru piloni principali ai agendei Președinției române a Consiliului UE: Europa convergenței, menținerea unei Europe sigure, consolidarea rolului global al Uniunii Europene și Europa valorilor comune. A punctat importanța acordată de viitoarea Președinție română coeziunii și asigurării unității, reafirmând angajamentul României de a contribui la relansarea proiectului european.

A evocat semnificația Summit-ului informal de la Sibiu, la 9 mai 2019, în contextul dezbaterii privind prioritățile strategice ale Uniunii Europene în următorii ani. A prezentat, totodată, obiectivele circumscrise agendei externe a UE pe durata Președinției române, evocând sprijinul României pentru consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva asumării de către Uniunea Europeană a unui rol mai proeminent pe scena globală. A subliniat angajamentul României pentru avansarea politicii de extindere, necesitatea dezvoltării relațiilor cu partenerii estici care au încheiat Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, interesul pentru dezvoltarea relației transatlantice și a cooperării UE-NATO, precum şi importanța susținerii multilateralismului şi a cooperării cu Organizația Națiunilor Unite.

În cadrul reuniunii au fost abordate, totodată, perspectivele relației transatlantice și aspecte vizând gestionarea Serviciului European de Acțiune Externă. Reprezentanții statelor membre au exprimat aprecieri privind stadiul pregătirilor pentru organizarea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, reflectate în acest prim eveniment, precum și susținerea pentru prioritățile prezentate.

Related posts

Promovarea vehiculelor nepoluante: acord provizoriu cu Parlamentul

Alexandru Stefan

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la Conferința la nivel înalt OCEMN-UE

Iulian Anghel

Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului la București

Iulian Anghel