11.3 C
Bucharest
25 octombrie 2021
Ocuparea forței de muncă și politică socială Pregătirea Președinției Știri

Preluarea simbolică a Președinției EPSCO în domeniul muncii și politicilor sociale

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a preluat, astăzi, la Bruxelles, simbolic, Președinția Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO), în contextul în care România va deține, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Marius Budăi le-a prezentat celorlalți miniștri ai Muncii din statele membre UE care sunt prioritățile României în domeniul muncii și afacerilor sociale pe perioada Președinției Consiliului UE: mobilitatea forței de muncă, sănătatea și securitatea la locul de muncă în contextul noilor forme de ocupare și, nu în ultimul rând, reducerea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați, la capitolul egalitate de gen.

“Președinția Română se va concentra pe dezvoltare durabilă și pe reducerea decalajelor de dezvoltare între diferite regiuni și diferite categorii socio-economice, convergență și coeziune, ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, inovare și digitalizare, interconectivitate și competitivitate pentru o Piață Internă mai puternică. Ca priorități sectoriale pentru domeniul social și al ocupării forței de muncă ne propunem să promovăm pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene mobilitatea forței de muncă ca element de bază în asigurarea echilibrului pieței muncii, prevenirea riscurilor și promovarea unor condiții de muncă mai sigure și mai sănătoase, precum și creșterea independenței economice a femeilor prin reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați și încurajarea participării femeilor pe piața forței de muncă”, le-a transmis ministrul Marius Budăi omologilor din EPSCO.

Tot astăzi, miniștrii Muncii din statele membre au agreat poziția Consiliului (abordarea generală) în ceea ce privește înființarea Autorității Europene a Muncii (European Labour Authority – ELA), care se dorește a fi un organism similar Interpol-ului, dar care, în cazul ELA, să consolideze cooperarea dintre autoritățile de pe piața muncii din statele UE.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a avut, de asemenea, la Bruxelles, întrevederi bilaterale cu omologii din Austria – Beate Hartinger-Klein, Irlanda – Regina Doherty, Germania – Hubertus Heil, Slovacia – Jan Richter și Suedia – Ylva Johansson.

Totodată, ministrul Marius Budăi a avut o scurtă întrevedere și cu Vera Jurova, comisar european pentru Justiție, Protecția Consumatorului și Egalitate de Gen.

 

Related posts

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din ţările membre ale UE la Bucureşti

Alexandru Stefan

Apă potabilă sigură și curată: UE actualizează standardele de calitate

Iulian Anghel

Conferință de presă – Marius Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Justiției Sociale și Marianne Thyssen, Comisar European pentru Ocuparea forței de muncă, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitatea forței de muncă

Iulian Anghel