3.1 C
Bucharest
1 februarie 2023
Afaceri Interne Pregătirea Președinției Știri

Următoarea reuniune a Consiliului JAI va avea loc la București, în perioada 6 – 8 februarie

Programul asumat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 a fost prezentat la Bruxelles de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, și are printre priorități consolidarea securităţii interne a Uniunii Europene, gestionarea frontierelor externe, migrația și combaterea radicalizării on-line.

Reuniunea Consiliul JAI care s-a desfășurat la 6 decembrie 2018, la Bruxelles, a fost ultima sub egida Președinției austriece, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 până la 30 iunie 2019 Președinția Consiliului Uniunii Europene să fie deținută de România.

Printre prioritățile pe componenta de afaceri interne a Președinției Române a Consiliului se numără continuarea unor dosare importante aflate în prezent în lucru, precum migrația, gestionarea frontierelor externe și consolidarea securității interne a Uniunii Europene. Un aspect foarte important în domeniul migrației și gestionării frontierelor externe este reprezentat de întărirea rolului Frontex, ceea ce înseamnă sporirea capabilităților umane și logistice pe care statele membre le pun la dispoziția acestei agenții europene.

Alte dosare pe care Ministerul Afacerilor Interne le va trata cu prioritate pe timpul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene sunt cele reprezentate de combaterea conținutului terorist din mediul on-line și dezvoltarea la nivelul Uniunii Europene a principiului community policing.

În privința contracarării radicalizării teroriste în mediul on-line sunt discuții importante inclusiv cu marile companii care administrează rețelele de socializare și se caută soluții pentru un regulament european prin care statele să poată bloca acest conținut atunci când el apare. Conceptul de community policing este o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne menită să ușureze relaționarea dintre forțele de ordine și comunitățile de expați aflate în Statele Membre ale Uniunii Europene.

România deține o expertiză notabilă în acest domeniu, polițiștii români desfășurând misiuni la nivel operativ în state precum Italia, Spania, Franța sau Bulgaria. Misiunile s-au finalizat cu rezultate foarte bune în domeniul prevenirii și combaterii criminalității cu autori sau victime cetățeni români domiciliați în țările menționate.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI, în format informal, va avea loc la București, în perioada 6-8 februarie 2019. În primele șase luni ale anului 2019 România va găzdui, pe componenta de afaceri interne, alte zeci de evenimente la nivel înalt, inclusiv Reuniunea ministerială UE – SUA privind justiția și afacerile interne.

 

FOTO Carmen-Daniela Dan și Herbert Kickl, miniștrii de interne ai României și Austriei

Copyright: European Union

 

 

Informații suplimentare

MAI va prezida pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene 20 de grupuri de lucru, va furniza expertiză pentru 10 grupuri de lucru aflate în responsabilitatea altor ministere și va participa la alte 3 grupuri de lucru la nivelul agențiilor europene, în total, 33 de grupuri de lucru.

Totodată, pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, personalul MAI va gestiona la Bruxelles, problematica care va fi dezbătută în peste 200 de reuniuni ale grupurilor de lucru. În România, MAI va organiza pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, 20 de evenimente informale (2 reuniuni la nivel ministerial, 9 reuniuni la nivel de înalți funcționari – directori și șefi de agenții și 9 reuniuni la nivel de experți).

327 persoane din cadrul MAI vor fi implicate pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în calitate de președinți / vicepreședinți / rezerve pentru grupurile de lucru pe care MAI le va gestiona, responsabili de dosar și experți.

Related posts

Concert extraordinar la Ateneul Român, cu ocazia încheierii mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan

Consiliul Afaceri Generale, 19 martie 2019, principalele rezultate

Alexandru Stefan

Workshopul „Vaccinarea: de la realizări la provocări și obstacole”

Alexandru Stefan