Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut marți, 4 decembrie 2018, la Bruxelles, întrevederi cu Secretarul General al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, cu Secretarul General al Parlamentului European, Klaus Welle, şi cu președintele Comisiei buget din Parlamentul European, Jean Arthuis.
Întrevederile s-au încadrat în seria dialogului intensificat cu reprezentanții instituțiilor europene în pregătirea Președinției României la Consiliul UE și a vizitei Guvernului României la Bruxelles pentru întrevederea cu Colegiul Comisarilor.
În convorbirile cu oficialii europeni, a fost evocat contextul în care urmează să se deruleze Președinția României la Consiliul UE, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European, finalizarea procesului de reflecție privind viitorul Uniunii și negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.
Ministrul delegat pentru afaceri europene a evocat importanța unei strânse cooperări cu toate instituțiile europene, evidențiind, în context, rolul Parlamentului European ca partener cheie în finalizarea negocierilor dosarelor aflate pe agenda europeană.
În acest context, a arătat că România va face eforturi pentru a facilita avansarea negocierilor pe dosarele prioritare la nivel european, în efortul comun de a obține rezultate în beneficiul întregii Uniuni. În dialogul cu Secretarul General al Consiliului, ministrul delegat George Ciamba a evocat importanța unei cooperări strânse cu Secretariatul General în gestionarea aspectelor practice în procesul decizional generate de specificul finalului de legislatură europeană.
În cadrul discuțiilor cu Președintele Comisiei de buget din Parlamentul European, ministrul delegat George Ciamba a exprimat întreaga disponibilitate a viitoarei Președinții a României la Consiliul UE de a contribui la avansarea cât mai consistentă a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cu scopul de a permite astfel atingerea unui acord în timp util pe acest dosar.
De asemenea, a punctat, în dialogul cu reprezentanții Parlamentului European, importanța unui angajament constructiv din partea tuturor statelor membre și a Parlamentului European și respectiv a Comisiei Europene pentru facilitarea unei abordări pozitive în acest dosar de importanță majoră, inclusiv în perspectiva alegerilor europene. S-a convenit menținerea unui dialog strâns cu reprezentanții instituțiilor pentru o calibrare realistă a așteptărilor în raport cu obiectivul comun de avansare a agendei europene și pentru asigurarea unei acțiuni concertate în direcția realizării acestui deziderat.