5.6 C
Bucharest
9 decembrie 2022
Pregătirea Președinției Știri

Reuniunea de bilanț a Trio-ului Estonia-Bulgaria-Austria

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat vineri, 23 noiembrie 2018, la Viena, la reuniunea de bilanț a Trio-ului de Președinții Estonia-Bulgaria-Austria, alături de omologul austriac, Gernot Blümel, ministrul  federal pentru afaceri europene, artă, cultură și media și omologul bulgar, Lilyana Pavlova, ministrul pentru pregătirea Președinției Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene.

Reuniunea a avut drept scop prezentarea rezultatelor activității Trio-ului curent, precum și coordonarea statelor membre în vederea asigurării transferului mandatului către Trio-ul România-Finlanda-Croația, care va fi inițiat prin preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

De asemenea, a avut loc un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor recente și perspectivelor tematicilor aflate pe agenda Europeană curentă. În context, ministrul delegat pentru afaceri europene a apreciat eforturile depuse de cele trei state pe parcursul celor 18 luni pentru îndeplinirea priorităților stabilite prin Programul de Lucru al Trio-ului Estonia-Bulgaria-Croația (iulie 2017-decembrie 2018) și a evidențiat necesitatea asigurării continuității activității Consiliului UE. A asigurat partenerii europeni de angajamentul ferm al României de a asigura o tranziție coerentă între cele două Trio-uri de Președinții rotative ale Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, demnitarul român a subliniat importanța coeziunii ca temă centrală a Președinției României la Consiliul UE din perspectiva a trei paliere: coeziune politică, ilustrată de nevoia de unitate între statele membre, coeziune economică, în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare între state membre și între regiuni, coeziune socială, importantă prin prisma prezervării celor patru libertăți ale Pieței Interne a Uniunii Europene.

Related posts

Concert extraordinar la Ateneul Român, cu ocazia încheierii mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan

Uniunea piețelor de capital: s-a ajuns la un acord politic cu privire la cadrul UE pentru obligațiunile garantate

Alexandru Stefan

Întâlnirea Corespondenților Naționali CAF din cadrul EUPAN

Tatiana Hagiescu