Povestea logo-ului

logo-poveste

Ioan Dobrinescu, un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ din București, în vârstă de 15 ani, a câștigat concursul de creație a logo-ului oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Pasionat de desen încă de când avea cinci ani, Ionică, așa cum îi spun apropiații, a creat un logo care s-a clasat pe primul loc atât în preferințele juriului, cât și ale publicului (3.000 din totalul de 10.000 de voturi atrase de cele 19 propuneri finaliste).

În primul rând vreau să îi mulțumesc fratelui meu mai mare. De la el am aflat de concurs. L-am văzut cum se străduia să facă un desen. De aceea m-a ambiționat. M-am închis în cameră mai multe ore și am lucrat la desen. Vreau să îi mulțumesc mamei mele care își dedică toată energia pentru a ne crește. Știu că nu este ușor cu noi. Dar o iubesc și o respect pentru ce face singură pentru noi. Este un logo făcut din tot sufletul. Pentru mine Uniunea Europeană trebuie să fie sigură pe sine, puternică. Da, ca un lup. Un lup care din ce am învățat la istorie este prezent în toate culturile europene. Tot la școală am învățat că România are cea mai mare populație de lupi din Europa. Eu sunt bucuros că protejăm natura. Și cred că trebuie spus Europei acest lucru. Este adevărat. Sunt doar în clasa a 9-a. Mai am multe de învăţat, dar participarea la acest concurs a fost pentru mine o adevărată experienţă. Există oameni care pur și simplu critică și nu cred în tineri. Dar există și oameni buni care sprijină tinerii, care au crezut în mine, indiferent de consecințe. Sunt fericit că mi s-a oferit oportunitatea de a avea o mică contribuţie la imaginea României într-un moment atât de important pentru ţară“, a mărturisit Ioan Dobrinescu, care visează să devină designer de mașini.

Logo-ul indică o Uniune Europeană în mișcare, sigură pe sine, dinamică, dar și atașată valorilor sale. Din punct de vedere estetic, Uniunea Europeană a fost ilustrată prin intermediul unui lup, animal prezent în mitologiile majorității culturilor europene. Suplimentar, desenul ilustrează o Uniunea Europeană care își afirmă atașamentul față de protecția biodiversității.

Procedura prin care a fost selectat logo-ul a fost gândită să stimuleze participarea tinerilor și exprimarea părerilor acestora despre viitorul Uniunii Europene prin prezentarea, fără restricții, a imaginii pe care o au despre România în context european. Mai mult decât atât, prin organizarea acestui concurs, autoritățile române au intenționat să dea un mesaj de sprijin pentru investiția în educație, la nivel național dar și european, scoțând în evidență încă o data faptul că statele member pot și trebuie să facă mai mult pentru a intensifica cooperarea în domeniu. De fapt, această formulă participativă prin care se democratizează definirea imaginilor și conceptelor privind Președinția României la Consiliul Uniunii Europene este ilustrativă pentru modul în care dorim să implicăm cetățenii atât în exercitarea acestui mandat important pentru România, cât și în gestionarea afacerilor europene pe termen lung.

Conceptul imaginat de tânărul elev al Colegiului Național „Ion Luca Caragiale“ din București a fost îmbunătăţit, inclusiv printr-o integrare grafică armonioasă a simbolisticii europene, pentru a asigura o identitate vizuală unitară a campaniei de promovare pe care România o va derula atât în 2018, cât şi pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Povestea logo-ului (clip realizat de Televiziunea Română)

COMPETIȚIA

Concursul de creație a logo-ului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost organizat de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Externe, în vederea stabilirii conceptului logo-ului oficial al Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Competiţia, desfăşurată între 27 septembrie şi 3 noiembrie 2017, a fost dedicată exclusiv elevilor din învățământul liceal și studenților din sistemul de învățământ superior, programul de studii de licență.

Concursul a avut două etape de selecţie, cele 230 de propuneri fiind evaluate mai întâi de un juriu specializat, care a ales 19 finaliste, care ulterior au primit voturi din partea publicului pe pagina de Facebook special creată de Ministerul Educației Naționale.

JURIUL

Juriul concursului a fost format din 19 personalități din zona societății civile, din mediul științific, artistic, din industria de advertising și din media:

 • Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București
 • Rareş Bogdan, realizator al emisiunii „Jocuri de putere“, Realitatea TV
 • Andrei Borţun, preşedinte „The Institute“
 • Dan Cărbunaru, director „Calea Europeană“
 • Bogdan Chirieac, analist politic, senior editor „DC News“
 • Oana Cociaşu, preşedinte Consiliul Român pentru Publicitate
 • Mihai Coman, fondator şi decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din București
 • Bogdan Deleanu, membru fondator „Europuls“
 • Victor Dobre, director executiv International Advertising Association
 • Mircia Dumitrescu, grafician, pictor şi sculptor, membru corespondent al Academiei Române, secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual
 • Bogdan Enoiu, manager general McCann Erickson București
 • Laura Frunzeti, director executiv Consiliul Român pentru Publicitate
 • Dana Grecu, realizator al emisiunii „Adevăruri Ascunse“, Antena 3
 • Sabina Iosub, realizator al emisiunii „Be EU“, Antena 3
 • Bogdan Naumovici, managing partner „23 Communication Ideas“
 • Anne Marie Obretin, director executiv Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România
 • Gabriel Pătru, preşedinte Asociaţia Industriei de Marketing şi Publicitate Online din România
 • Maria Predoiu, preşedinte International Advertising Association România
 • Iuliana Rada, director de program, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Platforma RO 2019

Premierea câștigătorilor Concursului de creație a logo-ului oficial al Președinției României la Consiliul UE

– GALERIE FOTO –

Ultimele știri

CHESTIONAR

Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

România în imagini

Legături utile